Η Apple ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τα έσοδα και τα κέρδη να διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις. Ξεπέρασε τις προσδοκίες σε κάθε σειρά προϊόντων της και σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Ως επιστέγασμα όλων, η Apple αύξησε το μέρισμα της κατά 7% και το πλάνο επαναγοράς μετοχών κατά 90 δισ. δολάρια.

Τουλάχιστον 12 αναλυτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τον στόχο της χρηματιστηριακής τιμής της Apple την Πέμπτη και ο καθένας τους ανέβασε τις προσδοκίες για την κερδοφορία της ως επακόλουθο των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε. Ο αναλυτής της Goldman Sachs Rod Hall, ένας από τους διάσημους αναλυτές που δεν περιμένουν άνοδο της τιμής της μετοχής (bear), έριξε την πετσέτα ( έκφρασή που σημαίνει ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του)  και ανέβασε την εκτίμηση του από Shell (πώληση) σε Neutral (Ουδέτερη). Η προηγούμενη εκτίμησή του ότι οι πωλήσεις του iPhone θα ήταν απογοητευτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν «ξεκάθαρα λάθος» όπως έγραψε.

Η Apple ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων των iPhone κατά 66%, 70 % των  Macs, 79% των iPads και 25% των Wearables προϊόντων. Οι υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο της τάξης 27%. Η εταιρεία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 56% στην Ευρώπη και ένα θεαματικό ποσοστό της τάξης του 88% στην Κίνα.

Ήταν αρκετά προφανές κατά τη διάρκεια του τριμήνου ότι οι εκτιμήσεις ήταν πολύ χαμηλές, αλλά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής της έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη, με απώλειες της τάξης του 0,1% στα 133,15 δολάρια, χωρίς αμφιβολία έφερε αρκετούς από τους bulls – όσοι επιθυμούν άνοδο της τιμής – σε αμηχανία. Μια προφανής ερώτηση είναι τι θα κάνει η Apple στη συνέχεια.

Ο αναλυτής του  Bernstein Toni Sacconaghi χαρακτήρισε το τρίμηνο «απόλυτα εκρηκτικό» αλλά εκτιμά ότι τα νούμερα μπορεί να παρά είναι πολύ καλά και θα δημιουργήσουν δύσκολες συγκρίσεις σε κάθε επιχειρηματική κατηγορία για το οικονομικό έτος του 2022. Προέβλεψε ότι τα έσοδα θα κυμανθούν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα το 2022 σε σχέση με το 2021 και προειδοποίησε ότι κάτι χειρότερο είναι πιθανόν.

«Θα υπάρξει ένα  αυλάκι στην απέναντι πλευρά  όταν τα μετοχικά χαρτοφυλάκια με επίκεντρο τον Covid- επιστρέψουν στην κανονικότητα;» έγραψε ο Sacconaghi,

«Πιστεύουμε ότι η απάντηση είναι σαφώς ναι. Απλά είναι δύσκολο να ξέρεις πότε και πόσο μεγάλο μπορεί να  είναι το αυλάκι. Εκτιμούμε ότι  η ενίσχυση των  iPad και  Mac θα μπορούσε να παραμείνει για τα επόμενα δυο τρίμηνα αλλά ακόμα κι αν η τάση των WFH επιμείνει, έχουμε αμφιβολίες αν η αύξηση θα είναι ανταγωνιστική φέτος.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και για τον τομέα των υπηρεσιών. Η αύξηση των πωλήσεων των  iPhones οφείλεται κυρίως στο λανσάρισμα  του  iPhone 12 και στη ζήτηση μετά από δύο χρόνια χαμηλών πωλήσεων.

Καθαρά προβλέπουμε ότι η Apple θα αυξήσει τα έσοδα της σημειώνοντας ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 32%  φέτος σε αντίθεση με την εικόνα που είχαμε για μια ήπια ανάπτυξη μονοψήφιου ποσοστού. Εν συντομία το επόμενο οικονομικό έτος θα είναι δύσκολο, έγραψε ο Sacconaghi. Κράτησε την εκτίμηση του για την μετοχή σε Market Perform.

O αναλυτής της Goldman’s Hall παραδέχτηκε ότι ήταν στη λάθος πλευρά της μετοχής. «Όχι μόνο η Apple πήγε πολύ καλύτερα απ’ όμτι περιμέναμε στον τομέα των iPhones αλλά και οι τομείς των Mac και iPad ξεπέρασαν ουσιαστικά τις προβλέψεις μας» έγραψε. «Η ζήτηση για iPad είναι τόσο ισχυρή που η εταιρεία πιστεύει ότι θα φέρει στα ταμεία της 3-4 δισ δολαρια έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο. Με τέτοια αναδρομική ζήτηση και δύσκολο περιβάλλον προβλέψεων, κινούμαστε στο περιθώριο»

Ο Hall επίσης προβλέπει αποκλιμάκωση από τα υψηλά επίπεδα για το 2022.

Ο Krish Sankar του Cowen είναι πιο αισιόδοξος. Επανέλαβε την πρόβλεψή του για την αποτίμηση της μετοχής και αύξησε την τιμή – στόχο από 153 δολάρια στα 180. Ο Sankar λέει στο σημείωμα του ότι παραμένει η εκτιίμησή του  για ανάπτυξη του τομέα των iPhones  και ότι η Apple θα πουλήσει περισσότερα Mac και iPad όταν θα επιλυθούν τα προβλήματα με την έλλειψη εξαρτημάτων.

«Η Apple παραμένει κορυφαία ιδέα καθώς πιστεύουμε ότι ο επιχειρηματικός τομέας του hardware βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός πολυετούς κύκλου ανάπτυξης που υποστηρίζεται από ανανεώσεις προϊόντων και από την εργασία από το σπίτι κι άλλα υβριδικής μορφής εργασιακά περιβάλλοντα», έγραψε ο Sankar. H ζήτηση στην Κίνα ανέκαμψε πάλι και η Ινδία αποτελεί αναξιοποίητη ευκαιρία, είπε.

«Στον τομέα των υπηρεσιών,  η συνολική αύξηση των συνδρομών είναι θετική για την ροή εσόδων και θα οδηγήσουν τα κέρδη του τομέα υπηρεσιών να υπερβούν τα κέρδη του τομέα iPhone» έγραψε.

H αναλύτρια της Morgan Stanley Katy Huberty  εκτιμά ότι υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη μπροστά. Εδώ και εβδομάδες οι προβλέψεις της για την φετινή και την επόμενη χρονιά είναι πιο μπροστά από τις αντίστοιχες της Wall Street και θεωρεί ότι θα υπάρχει ομοιόμορφη ανάπτυξη για όλο το χαρτοφυλάκιο των τομέων της Apple και συγκεκριμένα θα σημειωθεί καθυστερημένη ανάπτυξη για τους τομείς  Mac και iPad.

Η Huberty θεωρεί ότι η εταιρεία μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της κατά 4% το 2022  ακόμα και μετά από ισχυρή ανάπτυξη το 2021. Η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει το 8% το 2023. Κράτησε την εκτίμηση Overweight για τη μετοχή και ανέβασε την τιμή στόχο από τα 158 δολάρια στα 161.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο