Αυτές τις άγιες μέρες, που η σκέψη των πολλών και οι προσευχές των λιγότερων απευθύνονται στον Θεό της Αγάπης,  η στήλη επέλεξε να τιμήσει τους κατ’ εξοχήν καλούς Σαμαρείτες όλων των όπου γης ανθρώπινων κοινωνιών, που είναι οι εθελοντές αιμοδότες.

Μπορεί να μην περιλαμβάνονται στον κατάλογο εκείνων για τους οποίους πλέκουν το εγκώμιο η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι ραδιοτηλεοπτικοί αστέρες, όμως χωρίς την καθημερινή προσφορά τους θα κατέρρεε το εθνικό σύστημα υγείας και ιδιαίτερα η προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού. Κι όμως, οι εθελοντές αιμοδότες με υποδειγματικό αλτρουισμό προσφέρουν τακτικά το αίμα τους σώζοντας τις ζωές εκείνων που ξαφνικά το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει το αίμα του χωρίς να γνωρίζει ποίου θα σώσει τη ζωή. Και ο έχων ανάγκη μετάγγισης ξένου αίματος δεν μαθαίνει σχεδόν ποτέ ποίος είναι ο ευγενής σωτήρας του. Και όμως αυτή η άγνοια του σωτήρα από τον σωζόμενο, και συνεπώς η πραγματική αδυναμία του σωζόμενου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον σωτήρα του, δεν αποδυναμώνει τη διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς του εθελοντή αιμοδότη. Και είναι ευτύχημα που αυτή η υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη αναγνώριση της σωτήριας προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών δεν υποβαθμίζει την καλή τους διάθεση που εκδηλώνεται και διά των κατάλληλων δομών του ΕΣΥ και των σχετικών συλλόγων, αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία ορισμένων ομάδων εθελοντών ή ακόμα και μεμονωμένων ατόμων.

Με είχε ιδιαίτερα εντυπωσιάσει η σχετική προσπάθεια ενός συμπατριώτη μου Θηραίου, του Μηνά Μάινα, που είχε καταφέρει να δημιουργήσει πριν από χρόνια το πιο δυναμικό και αποτελεσματικό κίνημα εθελοντών αιμοδοτών με έδρα τη Σαντορίνη, αλλά με εμβέλεια προσφοράς αίματος και εκτός του νησιού χάρις στις μεγάλες ποσότητες αίματος που κάθε χρόνο συγκέντρωνε. Πλήθος ασθενών των νοσοκομείων Ερυθρός Σταυρός και Παίδων Αγίας Σοφίας είχαν ευεργετηθεί από το αίμα των αιμοδοτών της Σαντορίνης. Και η προσπάθεια αυτή, που έχει πια εξελιχθεί σε θεσμό, συνεχίζεται κάθε χρόνο από τον άξιο διάδοχο του Μάινα κ. Βαγγέλη Σιγάλα, ο οποίος και εφέτος καλεί τους εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης να προσφέρουν το αίμα τους, ιδιαιτέρως αναγκαίο και για τη σωτηρία των εχόντων ανάγκη, έστω και αν δεν προέρχονται από το νησί.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται συστηματικά μέσω συλλόγων, που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, αλλά και από πρωτοβουλία άλλων συλλογικών οργάνων ως και από την ατομική ιδιωτική πρωτοβουλία. Το έργο τους είναι τεράστιο και στηρίζει καθοριστικά το ΕΣΥ με το οποίο έχει στενή συνεργασία. Υπάρχει και διεθνής σχετική συνεργασία, αφού οι εθελοντές αιμοδότες εξυπηρετούν παγκόσμιες ανάγκες. Εχει μάλιστα οριστεί η 14η Ιουνίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Ομως, όπως και άλλοτε το έχω επισημάνει, δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει μνημείο που να τιμά τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη, όπως τον άγνωστο στρατιώτη. Και ας είναι ο δεύτερος που χύνει αίμα δικό του ή των αντιπάλων του, ενώ ο αιμοδότης προσφέρει αίμα για να σώσει ζωές. Δεν γνωρίζω επίσης να έχει υπάρξει κάποιος ποιητής που να ύμνησε με την πένα του αυτούς τους αφανείς ήρωες. Μακάρι κάποιος να με διαψεύσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion