Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν συντονισμένα ανοδικά στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, σε μια ημέρα που οι επενδυτές περιμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία να καταδείξουν ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, παράλληλα αποδεικνύοντας πως θα υπάρξει ανισότητα στους ρυθμούς ανάκαμψης παγκοσμίως.

Η εβδομάδα είναι γεμάτη με ανακοινώσεις για τα οικονομικά δεδομένα των Η.Π.Α. που αναμένεται να δείξουν αδιαμφισβήτητη ισχύ, ειδικά με την μέτρηση του δείκτη ISM για τη βιομηχανία και τις μισθοδοσίες του Απριλίου. Οι προβλέψεις είναι ότι 978.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στο μήνα καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους και η οικονομία άνοιξε περισσότερο. Τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να προκαλέσουν εικασίες για μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αν και ο πρόεδρος Jerome Powell έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι παραμένει στην πολιτική της υπομονετικής παρατήρησης της εξέλιξης των στοιχείων. Έτσι τα Futures των δεικτών της Νέας Υόρκης εμφανίζουν άνοδο της τάξης του +0,4%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να καταργεί σταδιακά τα μέτρα τόνωσης  έκτακτης ανάγκης όταν ο ρυθμός των εμβολιασμών φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο και η οικονομία αυξάνεται με ταχύτητα, δήλωσε ο Luis de Guindos, αντιπρόεδρος της τράπεζας, σε ιταλική εφημερίδα. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου και οι συντηρητικοί ζητούν ήδη περικοπή στις αγορές ομολόγων, ενώ άλλοι, ιδίως από το μπλοκ του νότου, στηρίζουν την άποψη για συνεχή υποστήριξη.

Στην σημερινή έναρξη των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου παρέμεινε με το δεδομένο ότι ενισχύθηκε την περασμένη συνεδρίαση κατά +0,12%. Ο DAX ενισχύεται +0,53% αφού έπεσε -0,12% την περασμένη σύνοδο, ο CAC εμφανίζει άνοδο +0,34% με μεταβολή -0,53% την Παρασκευή. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,15% μετά την οριακή του πτώση κατά -0,09%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,06% με επίδοση την προηγούμενη -0,56%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που υποχώρησε κατά -0,31% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στο ξεκίνημα +0,14%.

Οι επενδυτές στην Ασία σήμερα δεν συγκινήθηκαν από τις προσδοκίες για σταθεροποίηση της επιτάχυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και επηρεάστηκαν από τις αργίες σε Κίνα και Ιαπωνία με τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να συνεχίζει την πτώση του μετά τις απώλειες της Παρασκευής υποχωρώντας κατά -0,79% σήμερα.

Όσα διαμόρφωσαν το πλαίσιο σήμερα το πρωί

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ βυθίστηκε σε μια δεύτερη τεχνική ύφεση μετά από μια μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά τώρα είναι έτοιμη για ανάκαμψη καθώς τα εμπόδια από την αντιμετώπιση της πανδημίας άρχισαν να ξεπερνιούνται εν μέσω επιταχυνόμενων εκστρατειών εμβολιασμού. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,7%,περισσότερο από το αναμενόμενο, από την επιστροφή του lockdown, ενώ η γαλλική οικονομία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, τα υψηλά εταιρικά κέρδη έδειξαν ότι οι εταιρείες στη ζώνη του ευρώ έχουν περάσει για τα καλά σε τροχιά ανάκαμψης από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Την Παρασκευή η Wall Street έκλεισε με πτώση. Μια ημέρα μετά το κλείσιμο του S&P 500 σε ιστορικά υψηλά, η Apple, η μητρική της Google Alphabet και το Facebook επέστρεψαν τα κέρδη της προηγούμενης, μετά από θετικές αναφορές αυτήν την εβδομάδα για τα κέρδη τους το πρώτο τρίμηνο. Η Amazon.com Inc σημείωσε πτώση 0,1% μετά τη δημοσίευση ρεκόρ κέρδους αργά την Πέμπτη και διαμήνυσε ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ξοδεύουν σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία των ΗΠΑ. Η Amazon είχε κέρδη πάνω από 2% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Η Twitter Inc σημείωσε πτώση 15% αφού προσέφερε μια αδύναμη πρόβλεψη εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο, λέγοντας ότι η αύξηση των χρηστών θα μπορούσε να επιβραδυνθεί καθώς η ώθηση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ τα δημοφιλή ονόματα της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον τεχνολογικό τομέα παρουσίασαν σε μεγάλο βαθμό υψηλά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, οι μετοχές τους αγωνίστηκαν να διατηρήσουν την ανοδική πορεία που είχε σχηματιστεί στην περίοδο αναφοράς αποτελεσμάτων.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 0,54%, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,72% και ο Nasdaq Composite έπεσε 0,85%. Παρά την αδυναμία της Παρασκευής, ο Nasdaq ολοκλήρωσε τον έκτο συνεχή μήνα κερδών, σημειώνοντας άνοδο 5,4% τον Απρίλιο. Ο Dow πρόσθεσε 2,7% τον Απρίλιο, ενώ ο S&P 500 αυξήθηκε 5,2%, και οι δύο κέρδισαν για τρίτο συνεχή μήνα.

Τόσο για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI όσο και για το S&P 500 που αντιπροσωπεύουν τις μετοχικές αξίες σε παγκόσμια βάση, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη θα ανακάμψουν τους επόμενους 12 μήνες σε επίπεδα πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης έδειξαν ετήσια πτώση 1,8% το πρώτο τρίμηνο, ελαφρά καλύτερη από τις προσδοκίες για πτώση 2%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα μετά τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα που ανέστειλαν  την αισιοδοξία για την ανάκαμψη, αλλά σημείωσαν κέρδη για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3%, αιωρείται κάτω από το υψηλό όλων των εποχών και τελειώνει τον μήνα 1,8% υψηλότερα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα μέσα στη μέρα

08:00 Ινδία: δείκτης Markit Manufacturing PMI, Απριλίου

09:00 Γερμανία: Λιανικές πωλήσεις σε ετήσια και μηνιαία βάση Απριλίου  –

09:30 Σουηδία: PMI δείκτης μεταποίησης, μηνιαία βάση Απριλίου

10:00 Ουγγαρία: PMI, δείκτης Απρ.

10:00 Τουρκία: δείκτης PMI βιομηχανικός, Απρ.

10:00 Τουρκία: CPI,% ετησίως ως τις 15 Απριλίου

10:15 Ισπανία: PMI δείκτης μεταποίησης, Απρ.

10:30 Ελβετία: PMI μεταποίησης, δείκτης Απριλίου

10:45 Ιταλία: PMI μεταποίησης, δείκτης Απριλίου

10:50 Γαλλία: “Final” Manufacturing PMI, index

10:55 Γερμανία: “Final” Manufacturing PMI, Απρ.

11:00 E19: “Final” Manufacturing PMI, Απρ.

16:45 ΗΠΑ: τελικός δείκτης PMI βιομηχανικής παραγωγής της Markit, Απρ.

17:00 ΗΠΑ: Οικοδομικές δαπάνες Μαρτίου

17:00 ΗΠΑ: Δείκτης ISM της βιομηχανίας Απρ.

19:00 Ιταλία: Εγγραφές νέων αυτοκινήτων,% ετησίως Απρίλιος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές