Συμφωνία για την ένταξη της Κωνσταντινούπολη στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) «Πράσινες Πόλεις» (Green Cities) υπέγραψαν τη Δευτέρα η πρόεδρος της EBRD Οντίλ Ρενό – Μπασό με τον δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Το πρόγραμμα  Green Cities της EBRD προσφέρει ένα πρωτοποριακό όραμα για το πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε και να αναμορφώσουμε τις πόλεις που ζούμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας. Η ΕΤΑΑ χρηματοδοτεί ήδη δύο γραμμές του μετρό που κρατούν την Κωνσταντινούπολη σε κίνηση, και είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε περισσότερες βελτιώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε άλλους τομείς της πόλης» υπογράμμισε η κ. Ρενό -Μπασό, εκφράζοντας την ικανοποιήσή της για την υπογραφή της συμφωνίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Κωνσταντινούπολη αποκομίζει τεράστια κέρδη από την επένδυση, τις συμβουλές πολιτικής και την τεχνογνωσία που συνοδεύει τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα: «Και το ίδιο το πρόγραμμα θα επωφεληθεί από την υποδοχή μιας τόσο ιστορικής και πραγματικά εντυπωσιακής πόλης» τόνισε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιμάμογλου υπογράμμισε: «Η μεγαλύτερη υπόσχεσή μου από τότε που έγινα δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν μια πράσινη Κωνσταντινούπολη. Σε δύο χρόνια, προσθέσαμε περισσότερα από 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου και δημιουργήσαμε σχετικές υποδομές. Η Κωνσταντινούπολη έχει περισσότερες γραμμές μετρό υπό κατασκευή από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο» τόνισε και πρόσθεσε: «Βλέπουμε πολλούς τομείς μελλοντικής συνεργασίας με την ΕΤΑΑ, από την κατασκευή μετρό έως την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων. Η Κωνσταντινούπολη έχει καταπληκτικές δυνατότητες».

Η Κωνσταντινούπολη είναι η τρίτη τουρκική πόλη μετά τη Σμύρνη και την Άγκυρα που εντάχθηκε στην ΕΤΑΑ Green Cities και έγινε το 47ο μέλος του προγράμματος συνολικά.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΤΑΑ είναι ένας κορυφαίος θεσμικός επενδυτής στην Τουρκία και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα μέσω 337 έργων, με 96% από αυτά στον ιδιωτικό τομέα. Το 2020 η Τράπεζα ανταποκρίθηκε στην πανδημία Covid-19 αυξάνοντας τη χρηματοδότησή της στη χώρα σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από 1 δισ. ευρώ σε 35 έργα το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή