Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για τη θέσπιση πιστοποιητικού που θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο. Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει “να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ”. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Το Κοινοβούλιο τάχθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της συμφωνίας που ορίζει του κανόνες για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια συζήτησης που έλαβε μέρος την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η συμφωνία θα επιτρέψει τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών που απορρέουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει λόγο στην εφαρμογή της.

Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείο

Η ολομέλεια ενέκρινε επίσης σημαντικά επενδυτικά προγράμματα στα πλαίσια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ: το πρόγραμμα Ορίζων Ευρώπη (95 δισ. ευρώ) που χρηματοδοτεί την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία, το πρόγραμμα LIFE (5.4 δισ. ευρώ) που στηρίζει την κλιματική δράση, την βιοποικιλότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ (14.8 δισ. ευρώ) που περιλαμβάνει δορυφορικές υπηρεσίες όπως είναι το Galileo και το Copernicus.

Πρόγραμμα LIFE

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τους αναβαθμισμένους κανόνες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών στα τρένα. Χάρη στους νέους κανόνες, οι επιβάτες θα προστατεύονται καλύτερα από καθυστερήσεις και ακυρώσεις, ενώ οι άνθρωποι με μειωμένη κινητικότητα θα λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια.

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέους κανόνες που αναγκάζουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Facebook και το YouTube, να αφαιρούν ή να απενεργοποιούν την πρόσβαση σε τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας από τη λήψη εντολής για την αφαίρεσή του.

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, την επίθεση στην Τσεχία και την φυλάκιστη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Σε ξεχωριστή συζήτηση, ζήτησαν την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων της ΕΕ με την Ινδία, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαίου.

Οι ευρωβουλευτές ενεκριναν επίσης το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη, το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες που θα επενδύσει 7,6 δισ. ευρώ σε πέντε τομείς: στους υπερυπολογιστές, στην ΤΝ, στην κυβερνοασφάλεια, στις εξελιγμένες ψηφιακές δεξιότητας και στη διεύρυνση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ.

Το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης με προϋπολογισμό ύψους 3,319 δισ. ευρώ, ώστε η ΕΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας, ιδίως όταν αυτές επηρεάζουν ταυτόχρονα πολλές χώρες. Την ίδια μέρα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που θα παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περισσότερους Ευρωπαίους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης ή άλλων κοινωνικών αλλαγών.

Ισχυρότερη ανταπόκριση της ΕΕ στις μελλοντικές κρίσεις

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ και του προγράμματος για την Ενιαία Αγορά για την περίοδο 2021-2027.

Την ίδια μέρα, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε μέτρα μέτρα για αποδοτικότερες και καθαρότερες θαλάσσιες μεταφορές στα πλαίσια των προσπαθειών μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη. Εκτός της μείωσης των εκπομπών κατά 40% έως το 2030 και της ένταξης των θαλάσσιων μεταφορών στα συστήματα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτες ζητούν την προώθηση της χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί των βαρέων καυσίμων και την κατάρτιση στρατηγικής για “λιμένες μηδενικών εκπομπών”.

Χρονοδιάγραμμα: Θαλάσσιες μεταφορές στην ΕΕ

Οι οργανισμοί εκπροσώπησης συμφερόντων θα πρέπει να εγγράφονται στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ και να τηρούν αυστηρά κριτήρια διαφάνειας, βάσει νέας συμφωνίας μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη.

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης ψήφισμα που ζητά τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί κανόνες είναι ξεπερασμένοι. Αν δεν επιτευχθεί, σε επίπεδο ΟΟΣΑ, η θέσπιση νέων φορολογικών κανόνων που να αντανακλούν τις αλλαγές που έχουν υποστεί οι οικονομίες λόγω της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της, υπογράμμισαν στη θέσπιση των νέων κανόνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή