Νέο αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών περίπου. Η εκτόξευση των τιμών στα ύψη με φόντο τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας παραμένει ο νούμερο ένα πονοκέφαλος για τα τουρκικά νοικοκυριά, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση και ο Ερντογάν προσωπικά επιμένουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως οι τιμές σταδιακά θα υποχωρήσουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την TurkStat, ο πληθωρισμός για το μήνα Απρίλιο ανέβηκε στο 17,14% σε ετήσια βάση από το 16,19% το Μάρτιο, αν και διαμορφώθηκε ελαφρά κάτω από το 17,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 1,68%.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει, αν και επέμεινε πως ο δείκτης θα αρχίσει κατόπιν να υποχωρεί έως το 12,2% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αναλόγως και η κυβέρνηση στις εκτιμήσεις της θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γύρω στο 8% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αν και για την ώρα ο δείκτης διατηρεί την ανοδική δυναμική του. Αρκεί να επισημαίνουμε πως το Δεκέμβριο ο δείκτης βρισκόταν στο 14,60%.

Το θέμα των πληθωριστικών πιέσεων θα συζητηθεί και κατά την επικείμενη συνεδρίαση της τράπεζας, την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία θα εξεταστεί και η πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Θυμίζουμε πως μετά την νέα αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας η ανοδική πορεία των επιτοκίων έχει «παγώσει», όπως βέβαια επιθυμούσε και ο σουλτάνος. Αναλόγως για την ερχόμενη Πέμπτη οι αναλυτές αναμένουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν και πάλι σταθερά στο 19%.

Η εξέλιξη αυτή έχει αναζωπυρώσει τις πιέσεις που δέχεται το τουρκικό νόμισμα με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η ισοτιμία με το δολάριο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του 8,20.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή