Η πανδημία όχι μόνο δεν έπληξε αλλά ωφέλησε, όπως όλα δείχνουν, τις εταιρείες κολοσσούς στο χώρο της τεχνολογίας (“Big Tech”). Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, η ανάγκη για επικοινωνία από το σπίτι ή αλλού, οι διαδικτυακές αγορές και η βροχή διαφημίσεων μέσω του διαδικτύου οδήγησε σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη ομίλων όπως οι Apple, Facebook, Amazon, Alphabet (Google) και Microsoft οι οποίες είναι εισηγμένες στη Wall Street.

Αυτό προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών του αποτελεσμάτων τις αμέσως προηγούμενες ημέρες καθώς όλες είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Τέτοιοι κολοσσοί μάλιστα δεν φαίνεται να πτοούνται παρά τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει εναντίον τους εποπτικές αρχές για να διαπιστωθεί τυχόν μονοπωλιακή θέση τους στην αγορά και παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους. Η Apple και η Facebook για παράδειγμα βρίσκονται πλέον σε σκληρή κόντρα για τον τρόπο αποθήκευσης δεδομένων χρηστών και της ιδιωτικότητάς τους.

Με την οικονομία να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αναμένεται τώρα να συνεχίσουν να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, με στόχο να ικανοποιήσουν τους μετόχους τους οι οποίοι έχουν γίνει πλούσιοι από τις τοποθετήσεις τους σε αυτές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις της Amazon σε διάστημα έτους ξεπερνούν το 51%. Της Apple ανέρχονται σε 83%, της Alphabet σε 82%, της Microsoft σε 45% και της Facebook σε 60% σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg.

Τα οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ των γιγάντων αυτών για το πρώτο φετινό τρίμηνο δείχνουν το μέγεθος της επιτυχία τους, τουλάχιστον για τους ισολογισμούς τους.

Η Amazon ανακοίνωσε πως τα κέρδη πρώτου τριμήνου 2021 υπερτριπλασιάστηκαν στα 8,1 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν κατά 44% στα 108 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο ανακοίνωσε κέρδη 15,79 δολαρίων ανά μετοχή ενώ το τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,52 δισ. δολάρια. Για το δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία προβλέπει πως τα έσοδά της θα διαμορφωθούν στα 110 με 116 δισ. δολάρια.

Η Apple ανακοίνωσε έσοδα που έφτασαν στα 89,6 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 58 δισ. δολαρίων. Πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση εσόδων της τάξης του 54%. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 23,6 δισ. δολ το πρώτο τρίμηνο καταγράφοντας άλμα 110%. Τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια προέκυψαν από τις πωλήσεις συσκευών iPhone. Τα έσοδα από τις πωλήσεις Mac και iPad ήταν 9,1 και 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Μεγάλη αύξηση κερδών ανακοίνωσε και η Microsoft. Τα κέρδη στο τρίμηνο ανήλθαν σε 15,46 δισ. δολ. ή 2,03 δολ. ανά μετοχή από 1,40 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν σε 41,7 δισ. δολ. από 33,06 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε επίσης η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet. Η εταιρεία Alphabet ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 17,93 δισ. δολ. ή 26,29 δολ. ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο χρήσης σε σύγκριση με κέρδη 6,84 δισ. δολ. ή 9,87 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Facebook αύξησε τα έσοδά της κατά 48%, στα 26,17 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την εταιρεία, σχεδόν 2,85 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν στο Facebook κάθε μήνα, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
«Μάχη» για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη – Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά  [πίνακες]
Διεθνή |

«Μάχη» για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη - Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά

Οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μετά την παρουσίαση της σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020. Η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει θετικές και αρνητικές αντιδράσεις

Βρετανία: Η υπόθεση Greenshill «καίει» τον Ντέιβιντ Κάμερον
Διεθνή |

Η... αμαρτωλή Greensill και ο ρόλος του λομπίστα Ντέιβιντ Κάμερον

Σε κατάθεση του στη βρετανική Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ισχυρίστηκε πως δεν προέβαλε την χρεοκοπημένη σήμερα τραπεζική εταιρεία από προσωπικό όφελος, αλλά επειδή πράγματι πίστευε στο έργο της

ΗΠΑ: 5 εκατ. δολάρια λύτρα πλήρωσε η Colonial
Διεθνή |

Λύτρα ύψους 5 εκατ. δολαρίων πλήρωσε η Colonial στους χάκερς

Σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η κορυφαία αμερικανική εταιρεία δικτύου αγωγών δεν είχε καταβάλει λύτρα για την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε, το Bloomberg αποκαλύπτει πως κατέβαλε 5 εκατ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα