Έντεκα νέα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στοχεύουν στην προώθηση 37.000 ανέργων στην απασχόληση και επιχειρηματικότητα, ετοιμάζονται από τον ΟΑΕΔ και αναμένεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Ταυτοχρόνως, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», περιλαμβάνονται προγράμματα του ΟΑΕΔ για την επανένταξη στην αγορά εργασίας 50.000 ανέργων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά παρουσιάζονται σε άρθρο του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπ. Πρωτοψάλτη στο «Βήμα της Κυριακής», στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με τον τρόπο αυτό «δίνεται ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας και συμβάλλουμε στην επιστροφή της χώρας σε τροχιά της ανάπτυξης».

Ο ΟΑΕΔ διαθέτοντας μακρά εμπειρία στην δημιουργία και εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και στις προκλήσεις της μεταπανδημικής εποχής, επενδύοντας στην επιδότηση της εργασίας μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά τις συνθήκες που δημιούργησε το παρατεταμένο lockdown, η απορροφητικότητα των νέων, ενισχυμένων και βελτιωμένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ήταν εξαιρετικά υψηλή κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2020 αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2021, οπότε και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διοικητή του ΟΑΕΔ τρία προγράμματα με συνολικά 20.000 προσφερόμενες θέσεις, «έκλεισαν» μέσα σε μόλις μερικούς μήνες, όταν στο παρελθόν τα περισσότερα προγράμματα παρέμεναν ανοικτά για χρόνια με κενές θέσεις.

Την περίοδο αυτή, υλοποιούνται και επτά προγράμματα με 39.000 θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 413 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν δύο ακόμη που παρέχουν 5.900 ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε δικαιούχους.

Σημαντική συνεισφορά στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των δράσεων του ΟΕΔ – στους υφιστάμενους δύσκολους καιρούς – έχουν μία σειρά από παρεμβάσεις που υπήρξαν καθιστώντας τα προγράμματα πιο ελκυστικά για τις επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση των ποσοστών επιχορήγησης μισθού και εισφορών, η απλούστευση των προϋποθέσεων συμμετοχής, οι γρηγορότερες διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής, καθώς και η αφαίρεση δεσμεύσεων μετά το τέλος της επιχορήγησης, λειτούργησαν συνδυαστικά ως ισχυρά κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε στην ποιοτική αναβάθμιση της ταχύρρυθμης κατάρτισης ανέργων και των παρεχόμενων δεξιοτήτων. Ήδη ο Οργανισμός «χτίζει» μια συνεργασία με την Google για εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, ενώ προχωρεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της συνεχιζόμενης κατάρτισης. Στο σχέδιο δίδεται έμφαση σε δεξιότητες υψηλής ζήτησης και σε τομείς αιχμής, ενώ στους κεντρικούς άξονές του είναι η αξιολόγηση, η πιστοποίηση και η διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας,

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
«Μάχη» για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη – Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά  [πίνακες]
Διεθνή |

«Μάχη» για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη - Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά

Οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μετά την παρουσίαση της σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020. Η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει θετικές και αρνητικές αντιδράσεις

Delphi Forum – Γιάννης Καντώρος: «Η σύγχρονη ψηφιακή οικονομία απαιτεί ανάλογα εργασιακά σχήματα»
Επιχειρήσεις |

Delphi Forum - Γιάννης Καντώρος: «Η σύγχρονη ψηφιακή οικονομία απαιτεί ανάλογα εργασιακά σχήματα»

Για την αναγκαιότητα του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, στον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία και μια ανατρεπτική οργάνωση και λειτουργία οδηγούν σε μια νέα αντίληψη για την εργασία στο μέλλον, μίλησε στο Delphi Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican

Συν-Εργασία: Από αύριο 13 Μαΐου η υποβολή δηλώσεων για τον Μάιο
Tax |

Από αύριο 13 Μαΐου η υποβολή δηλώσεων στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Μάιο

Δίνεται, ακόμη, εκ νέου η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στους δικαιούχους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων