Εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατεστραμμένες, μια αμφιλεγόμενη σύμβαση με τον Λευκό Οίκο  και πωλήσεις μετοχών αξίας αρκετών εκατ. δολαρίων πριν από τη βουτιά, συνθέτουν μια νέα υπόθεση που ταλανίζει τις ΗΠΑ, με αποχρώσεις σκανδάλου (σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ) και σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπόθεση αφορά στην εταιρεία Emergent BioSolutions, η οποία απέσπασε ένα αρκετά προσοδοφόρο συμβόλαιο για την παρασκευή εμβολίων από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, αν και όπως ελέχθη τότε και αποδείχθηκε στη συνέχεια δεν είχε τις προδιαγραφές.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα Δημοκρατικοί βουλευτές ξεκίνησαν έρευνα για το εάν η Emergent Biosolutions, κέρδισε το ομοσπονδιακό συμβόλαιο χάρη στις στενές της σχέσεις με πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ.

«Συγκεκριμένα, ερευνούμε δημοσιεύματα ότι η Emergent έλαβε συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευάσει εμβόλια κορωνοϊού παρά το μακρύ, αποδεδειγμένο ιστορικό μη εκπαιδευμένου προσωπικού και προβλημάτων ελέγχου ποιότητας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές.

Οι επιτροπές της Βουλής εξετάζουν ειδικότερα τον ρόλο που διαδραμάτισε ο στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ Ρόμπερτ Κάντλεκ στην επιλογή της εταιρείας για το συμβόλαιο αυτό, αλλά και τις σχέσεις του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ρόμπερτ Κράμερ.

Οι δράσεις  του Ρόμπερτ Κράμερ δεν σταματούν εδώ.

Σε δημοσίευμά της η Washington Post αναφέρει ότι ο CEO της Emergent BioSolutions, πούλησε μετοχές αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα Φεβρουρίου, πριν αρχίσει η βουτιά τη μετοχής .

Από τότε η τιμή μειώθηκε από 125 δολάρια σε 62, πτώση άνω του 50%. Η σημερινή αξία των τίτλων που διέθεσε ο Κράμερ είναι 5,5 εκατομμύρια δολάρια.

Στις 31 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία είχε καταστρέψει 15 εκατομμύρια εμβόλια Johnson & Johnson  λόγω ανθρώπινου σφάλματος όταν οι εργαζόμενοι ανέμειξαν συστατικά από τα δύο διαφορετικά εμβόλια.

Μετά την είδηση αυτή οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 14,5%.

Απαντώντας σε όλα αυτά η εκπρόσωπος της εταιρείας Nina DeLorenzo δήλωσε στην Washington Post: «Ο κ. Kramer, η εκτελεστική μας ομάδα και το διοικητικό μας συμβούλιο τηρούν τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα και ακολουθούν αυστηρή συμμόρφωση με όλους τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Οποιαδήποτε υπαινιγμός για αδικοπραξίες δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία ή αξία».

Παράλληλα, οι ομοσπονδιακοί επιθεωρητές εντόπισαν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στις εγκαταστάσεις τηςEmergent BioSolutions .

Στην έκθεσή τους αναφέρουν αναφέρει ότι το εργοστάσιο «δεν διατηρείται σε καθαρή υγειονομική κατάσταση». Οι επιθεωρητές βρήκαν ξεφτισμένη μπογιά και  «καφέ υπολείμματα» στους τοίχους και «μαύρα υπολείμματα» στο πάτωμα σε έναν από τους χώρους, καθώς και αποτυχία απολύμανσης των απορριμμάτων που παράγονται κατά την παρασκευή της φαρμακευτικής ουσίας του εμβολίου.

«Τέτοια απόβλητα μεταφέρονται μέσω της αποθήκης πριν από τη διάθεση και έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν την αποθήκη και τις παρακείμενες περιοχές», αναφέρει η έκθεση των 13 σελίδων. Μάλιστα επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν μήνες δουλειάς για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Η επιθεώρηση έγινε μεταξύ 12 και 20 Απριλίου.

Η Emergent BioSolutions «απέτυχε να εκπαιδεύσει επαρκώς το προσωπικό που εμπλέκεται σε κατασκευαστικές εργασίες, δειγματοληψία ποιοτικού ελέγχου, ζύγιση και διανομή και μηχανικές εργασίες για την αποτροπή της διασταυρούμενης μόλυνσης χύδην φαρμακευτικών ουσιών», ανέφεραν επίσης οι επιθεωρητές της FDA.

Διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ελλειπή εκπαίδευση του προσωπικού προκειμένου να αποφεύγονται οι διασταυρούμενες μολύνσεις μεταξύ των σκευασμάτων της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας επίσης παρασκευάζεται στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως