Κατά 1,1 % αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο στην ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 οι αυξήσεις ήταν κατά 4,3% και 4,5% αντιστοίχως.

Ειδικότερα, σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση κατά 2% στις τιμές της ενέργειας, κατά 1,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 0,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,2% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές εξαιρουμένης της ενέργειας στην ευρωζώνη, αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφονται στην Ιρλανδία (7,9%), στην Ισπανία (2,5%) και στην Πορτογαλία (2,3%), ενώ η μόνη μείωση παρατηρείται στην Εσθονία με ποσοστό -1,16%.

Στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Σε ετήσια βάση

Οι τιμές παραγωγού στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, αυξήθηκαν κατά 10,3% στην ενέργεια, κατά 4,4% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 1,4% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 1,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,4% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Στην ΕΕ, οι τιμές των βιομηχανικών παραγωγών αυξήθηκαν κατά 10,9% στον ενεργειακό τομέα, κατά 4,6% στα ενδιάμεσα προϊόντα, κατά 1,6% στα ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά, κατά 1,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,4% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Συνολικά οι τιμές η βιομηχανία εκτός της ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως