Οι ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών έχουν κινητοποιήσει τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν είτε στη γονική παροχή ή δωρεά ακινήτων στα παιδιά ή τα εγγόνια τους είτε στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Πάνω από 5.000 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων εκκρεμούν σήμερα στις Εφορίες ενώ από τις αρχές Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις έχουν ολοκληρωθεί περίπου 700 αγοραπωλησίες ακινήτων.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και των φόρων που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν το περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους για να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα πάρουν την ανηφόρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας ή γονικής παροχή που είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Ηλεκτρονικές αγοραπωλησίες ακινήτων

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται πλέον μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, χωρίς επισκέψεις στην Εφορία, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία. Μέχρι και τις 31 Μαϊου το νέο σύστημα θα είναι προαιρετικό ενώ από την 1η Ιουνίου 2021 και μετά όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Μέχρι το τέλος του έτους ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται και οι υπόλοιπες δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές και δωρεές).

Τα 20 «κλειδιά»

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (Φ.Μ.Α.) έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πρόκειται να προβεί σε αγοραπωλησία ακινήτου/ων εντός αντικειμενικού συστήματος.

2. Η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία συμπληρώνεται υποχρεωτικά από συμβολαιογράφο και υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς πρόσβασης( user name & password) του και όχι με τους κωδικούς των συμβαλλομένων.

3. Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της δήλωσης είναι η Δ.Ο.Υ. εισοδήματος του αγοραστή.

4. Ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτου εντός αντικειμενικού συστήματος.

5. Συμβαλλόμενοι σε κάθε δήλωση είναι ένας ή πολλοί πωλητής/ες κάθε ακινήτου και ένας αγοραστής.

6. Η συμπλήρωση του ΚΑΕΚ είναι υποχρεωτική, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί και διαθέτει ΚΑΕΚ προσωρινό ή οριστικό. Η δήλωση θα προχωρά και χωρίς τη συμπλήρωση του πεδίου.

7. Η εφαρμογή υποστηρίζει πολλά ακίνητα αρχικά εντός αντικειμενικού συστήματος και σε ολόκληρη την επικράτεια.

8. Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση.

9. Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση το οποίο επιδρά στην απαλλαγή Α ́Κατοικίας.

10. Στην περίπτωση που πρόκειται για αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες μη ομαδοποιημένες δηλώνεται ξεχωριστό τίμημα για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία. Για την επιβολή του φόρου εξετάζεται αυτοτελώς το κάθε ακίνητο/αυτοτελής ιδιοκτησία και επιβάλλεται φόρος στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ τιμήματος και αντικειμενικής αξίας.

11. Στο πεδίο «Περιγραφή ακινήτου» συμπληρώνεται σύντομη περιγραφή του ακινήτου. Ενδεικτικά: είδος, διεύθυνση, αριθμός/όνομα του διαμερίσματος, όροφος, ΟΤ, άδεια οικοδομής, τακτοποίηση, ακίνητα με ενιαία λειτουργική ενότητα (μεζονέτα), σε συγκρότημα κατοικιών με κοινόχρηστη πισίνα, ύπαρξη κτίσματος με άδεια κατεδάφισης ή χωρίς στέγη, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, βαρυνόμενο με δουλεία, με εγκατάσταση γεώτρησης, με δεξαμενή νερού, κ.λπ.. Η δήλωση δεν θα προχωρά χωρίς τη συμπλήρωση του πεδίου, αφού τα πιο πάνω θα αποτελούν την περιγραφή που θα εμφανίζεται/εκτυπώνεται σε αυτήν.

12. Ο κάθε πωλητής ή ο αντίκλητος του πωλητή και ο κάθε αγοραστής ή ο αντίκλητος του αγοραστή μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή εφόσον είναι πιστοποιημένος χρήστης χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης (user name & password) επιλέγοντας από το μενού «Πολίτες –myPROPERTY–Φορολογία Μεταβίβασης Ακινήτων» του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε.

13. Μετά την υποβολή της δήλωσης από τον συμβολαιογράφο προς τους συμβαλλόμενους, οι συμβαλλόμενοι μπορούν:

– Να ελέγξουν την ορθότητα της δήλωσης Φ.Μ.Α.

– Να αποδεχτούν/υποβάλλουν τη δήλωση Φ.Μ.Α.

– Να απορρίψουν /μη υποβάλλουν την δήλωση.

– Να εκτυπώσουν την δήλωση Φ.Μ.Α. μετά την υποβολή της.

14. Τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Μ.Α αρχικά θα υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ που υποβλήθηκε η αρχική δήλωση Φ.Μ.Α.

15. Η δήλωση δεν διορθώνεται από τους συμβαλλόμενους (ΠΩΛΗΤΗ/ΕΣ-ΑΓΟΡΑΣΤΗ. Εάν απορρίψουν/δεν υποβάλλουν την δήλωση, η δήλωση θα επιστρέψει προς διόρθωση στον συμβολαιογράφο.

16. Ο αγοραστής που θα πρέπει να καταβάλλει το φόρο μεταβίβασης θα λάβει μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για ποια υποβληθείσα δήλωση Φ.Μ.Α, ποιο ποσό και την ημερομηνία λήξης πληρωμής. Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την αποδοχή του τελευταίου συμβαλλομένου.

17. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου μετά από υποβολή δήλωσης για σύνταξη συμβολαίου καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς έκπτωση.

18. Ο ΦΜΑ εξοφλείται ως εξής: Μετά την τελευταία έγκριση /υποβολή της δήλωσης εκδίδεται από την εφαρμογή ταυτότητα οφειλής και εντός 3 εργάσιμων ημερών η πληρωμή του Φ.Μ.Α. γίνεται μέσω Τραπέζης με τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση (web banking, χρεωστικές κάρτες ή από την προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet με χρεωστική κάρτα ή prepaid card) και όχι με χρήση πιστωτικής κάρτας στη σελίδα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή».

19. Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

20. Μετά την αποδοχή/υποβολή της δήλωσης από τους συμβαλλόμενους ο συμβολαιογράφος θα συντάξει σύμφωνα με τον νόμο το σχετικό συμβόλαιο εάν έχει εξοφληθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου και έχει εκδοθεί αποδεικτικό καταβολής φόρου. Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου, να ενημερώσει τη φορολογική διοίκηση για τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου και για τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος και να επισυνάψει στην εφαρμογή αντίγραφο αυτού. Μετά την καταχώριση του συμβολαίου η δήλωση μεταφέρεται στις ολοκληρωμένες δηλώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax