Η έκδοση του νέου ελληνικού πενταετούς ομολόγου κυριαρχεί στην πρωτογενή αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, ενώ και η Γερμανία προχώρησε σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου μέσω δημοπρασίας.

Η ελληνική κοινοπρακτική έκδοση έρχεται στον απόηχο της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από την S&P στη βαθμίδα ΒΒ τον Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αναβάθμιση δεδομένης της θετικής προοπτικής της αξιολόγησης που έφερε την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα την οποία έχασε η χώρα στη διάρκεια της κρίσης χρέους πριν μια δεκαετία.

Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αντλήσει 2,5 δις ευρώ, ενώ το Reuters ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα θα αντλήσει άλλα 4 δις ευρώ μέσω δύο ομολογιακών εκδόσεων στη διάρκεια του έτους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά σήμερα καθώς οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν μετά την απότομη πτώση της Τρίτης όταν οι ομολογιακές αποδόσεις υποχώρησαν εξ ίσου απότομα.

Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε την Τρίτη μετά τα σχόλια της υπουργού Οικονομκών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, πως αυξήσεις επιτοκίων ίσως χρειαστούν προκειμένου να αποφευχθεί υπερθέρμανση της οικονομίας καθώς το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης επιταχύνει την ανάπτυξη, συνδυασμός που παραδοσιακά πλήττει τις μετοχές και ρίχνει τις ομολογιακές αποδόσεις. Η Γιέλεν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αργότερα, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα είναι πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία και ότι οι αυξήσεις τιμών θα είναι προσωρινές.

Το γερμανικό 10ετές απέδιδε -0,22% στο άνοιγμα, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 στα οποία είχε βρεθεί τη Δευτέρα (-0,162%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;