Οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση βελτιώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Απρίλιο χάρη σύμφωνα με το Reuters, στην αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, ενώ οι ελλείψεις υλικών οδήγησαν σε ταχεία αύξηση του κόστους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI) έκλεισε στις 54,4 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 51,8 μονάδες του Μαρτίου, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit. Μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη του κλάδου.

Η αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια, ωστόσο η πρώτη σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ανέφερε η έρευνα.

«Οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν περαιτέρω βήματα προς την ανάκαμψη τον Απρίλιο, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες επανήλθαν σε συνθήκες ανάπτυξης, λόγω των αναφορών για εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών», σχολίασε η Sian Jones, οικονομολόγος της IHS Markit.

«Παρότι οι παραγγελίες εξαγωγών εξακολούθησαν να μειώνονται, υποχώρησαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τον οποίο επιβλήθηκαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19 σε πολλές βασικές αγορές εξαγωγών,» συμπλήρωσε.

Αισιοδοξία προκαλεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την περίοδο πριν την έξαρση της πανδημίας, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες ως προς την παραγωγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ο βαθμός αισιοδοξίας κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020 χάρη στις ελπίδες για άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας και για ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8% μέσα στο 2021» ανέφερε η Jones.

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από το απόγειο της πανδημίας πριν από έναν χρόνο, καθώς οι καθυστερήσεις στις αποστολές και οι ελλείψεις υλικών οδήγησαν, σύμφωνα με αναφορές, σε μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών και σε αύξηση του κόστους.

Καθώς οι εταιρίες μετακύλησαν μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες τους, οι τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας τον Νοέμβριο του 2002

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων