Προτάσεις που έχουν στόχο τη δραστική μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Κίνα και άλλους προμηθευτές σε μια σειρά στρατηγικούς τομείς της οικονομίας παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν. Ανάμεσά τους είναι οι πρώτες ύλες, τα συστατικά που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα σκευάσματά τους, το υδρογόνο, οι μπαταρίες για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και οι νέας γενιάς ημιαγωγοί.

Τα προτεινόμενα μέτρα αποτελούν τμήμα του μακροπρόθεσμου και στρατηγικού σχεδιασμού της Κομισιόν για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής παραγωγής και επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας απέναντι στους μεγάλους ανταγωνιστές της ΕΕ – όπως είναι η Κίνα, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν προσεκτικά την απάντησή τους στην πολιτική του «Αγοράζουμε Αμερικανικά» που έχει υιοθετήσει ο Τζο Μπάιντεν, συνεχίζοντας ουσιαστικά – αν με πιο διπλωματικό τρόπο – τον οικονομικό εθνικισμό για τον οποίο είχε κατηγορηθεί τόσο έντονα ο προκάτοχός του.

Το σχέδιό μου «καθοδηγείται από μία αρχή: Αγοράζουμε Αμερικανικά. Τα αμερικανικά δολάρια από τη φορολογία θα χρησιμοποιηθούν για να αγοραστούν αμερικανικά προϊόντα κατασκευασμένα στην Αμερική, που δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς. Όπως θα έπρεπε να είναι δηλαδή», είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών στον Λευκό Οίκο.

Πρακτικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι «27» με τη σειρά τους θα υιοθετήσουν μια πολιτική που θα συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Αγοράζουμε Ευρωπαϊκά». Αυτή αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους Ευρωπαίους παραγωγούς και καταναλωτές, καθώς και αντικίνητρα για τους ξένους που θα επιχειρούν να διεισδύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να προσφέρουν ανάλογα προνόμια για τη δική τους.

Το μπλοκ του Βορρά

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, το σχέδιο αντιμετώπιζε αρχικά έντονες αντιδράσεις από το μπλοκ που είχαν συγκροτήσει η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, φοβούμενες πως ο προστατευτισμός θα τους στερήσει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες, καθώς και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Τελικά, όμως, φαίνεται πως το μπλοκ κατέρρευσε και το σχέδιο θα συζητηθεί επισήμως από τους υπουργούς Εμπορίου της ΕΕ, στη σύνοδο της 20ής Μαΐου.

Πρακτικά, η Ευρώπη δείχνει να επιταχύνει την πορεία της προς την υλοποίηση μιας πολιτικής απόφασης που έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό και στηρίζεται από Βερολίνο και Παρίσι, καθώς και από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής. Κάτι που, αναμφίβολα, έχει να κάνει και με τα διδάγματα της πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, η ανάγκη για πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις πηγαίνει χέρι-χέρι με την προσπάθεια μεγαλύτερης αυτονομίας, καθώς εκτιμάται ότι όχι απλώς δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πόλεμοι σε όλα τα επίπεδα – εμπορικό, νομισματικό, ακόμη και συμβατικό – αλλά μάλλον έχει αυξηθεί.

Νέα εποχή για την Ευρώπη

Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύουν και οι ενέργειες μιας σειράς επιτρόπων, όπως του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έχει «πατήσει γκάζι» τόσο με τα εμβόλια όσο και στο μέτωπο των ημιαγωγών. Μαζί και οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει όμως και η συμφωνία που ανακοινώθηκε ανάμεσα στους τρεις – Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία – για την κατασκευή του ευρωπαϊκού μαχητικού της επόμενης γενιάς, που θα αντικαταστήσει τόσο τα Rafale όσο και τα Eurofighter.

Προφανώς δε, σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατό «όπλο» απέναντι στους ανταγωνιστές της ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος για το πάγωμα της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, που ανακοινώθηκε επίσης την Τετάρτη, με αφορμή τις κυρώσεις σε βάρος πέντε ευρωβουλευτών…

Μια νέα εποχή μοιάζει να ξεκινά. Για την Ευρώπη – και όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή