Με μποϊκοτάζ σε βραζιλιάνικα προϊόντα –που αντιπροσωπεύουν τεράστια έσοδα για τη νοτιοαμερικανική χώρα– απειλούν 40 λιανεμπορικές αλυσίδες κολοσσοί και εταιρείες τροφίμων. Όπως τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους, ζητούν από το νομοθετικό σώμα της Βραζιλίας να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στους αγρότες-κτηματίες να αποκτούν νομικά δικαιώματα σε εκτάσεις γης για τις οποίες δεν έχουν σχετική εξουσιοδότηση.

Αυτό το οποίο καταγγέλλουν είναι ότι στην πράξη επιχειρείται να νομιμοποιηθεί η υφαρπαγή γης και να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες καύσεις δασών για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση, όπως για παραγωγή σόγιας και βόειου κρέατος.

Υπογράφουν ηχηρά ονόματα

Μεταξύ των αλυσίδων που αντιτίθενται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η Tesco, η Sainsbury’s, η Morrisons, η Asda, η Aldi, η Lidl, η Μ&S, η Co-op και η Waitrose, οι οποίες και πέρσι είχαν απευθύνει αντίστοιχη προειδοποίηση, την οποία απέσυραν όταν η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακάλεσε το νομοσχέδιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Moy Park, ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος στη Βόρεια Ιρλανδία και η Pilgrim ‘s UK, ο μεγαλύτερος παραγωγός χοίρειου της Μ. Βρετανίας, ιδιοκτησίας και οι δύο του βραζιλιάνικου κολοσσού παραγωγής κρεάτων JBS, περιλαμβάνονται μεταξύ των υπογραφόντων την ανοιχτή επιστολή.

Την ίδια στιγμή, ακτιβιστικά κινήματα ασκούν πιέσεις στα σούπερ μάρκετ να απορρίψουν ως προμηθευτή την JBS μετά από συνδέσεις που επικαλούνται ότι έχει η τελευταία με την καταστροφή του Αμαζονίου.

Μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή αναφέρεται ότι «είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπουμε ότι επιχειρείται η επαναφορά της ίδιας διάταξης στην οποία είχαμε αντιδράσει πέρσι, με δυνητικά ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τον Αμαζόνιο από ό, τι πριν».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι «ενώ η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή σε συνεργάτες από τη Βραζιλία, εάν υποτιμηθούν οι αναγκαίες προφυλάξεις, δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να αναθεωρήσουμε την υποστήριξή μας και τη χρήση προϊόντων που προέρχονται από τη βραζιλιάνικη αγροτική παραγωγή».

Τα… γυρίζει ο Μπολσονάρο

Η αποψίλωση του Αμαζονίου πήρε πολύ μεγαλύτερη έκταση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπολσονάρο και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας το 2020.

Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος μόλις πριν από δύο εβδομάδες εμφανίστηκε να υπόσχεται ότι θα ενισχύσει την προστασία του περιβάλλοντος και, κάτω από πιέσεις των ΗΠΑ, ανανέωσε τη δέσμευσή του να βάλει τέλος στην παράνομη αποδάσωση μέχρι το 2030.

Σχολιάζοντας σχετικά οι 40 υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή αναφέρουν ότι τα τελευταία μέτρα είναι κατώτερα των όσων προηγουμένως συμφωνήθηκαν.

Η τελική ψηφοφορία αναμένεται αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τουρκία – Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο, που όμως δεν είναι βιώσιμοι
Διεθνή |

Ήλιος με δόντια για την τουρκική οικονομία

Η τουρκική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης κατά 7,4% το τρίτο τρίμηνο, όμως διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως δεν θα κρατήσουν τους επόμενους μήνες υπό την βαριά σκιά της νομισματικής κρίσης

«Παγκόσμια Πύλη», η απάντηση της ΕΕ στον «Δρόμο του Μεταξιού»
Διεθνή |

«Δρόμο του Μεταξιού» η Κίνα; – «Παγκόσμια Πύλη» η Ευρώπη!

Η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζει την Τετάρτη επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ, με στόχο να ανακόψει τον επεκτατισμό του Πεκίνου και να ενισχύσει την διεθνή οικονομική και γεωπολιτική θέση της ΕΕ.