Τον πακτωλό των χρημάτων που έχουν αποκομίσει οι φαρμακευτικές εταιρείες από τα εμβόλια επιβεβαίωσαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Moderna για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εξ ου βέβαια και η οργισμένη αντίδραση τους για την προοπτική να χάσουν τις άδειες ευρεσιτεχνίας για τα σκευάσματα τους.

Συγκεκριμένα, η ανερχόμενη βιοτεχνολογική εταιρεία, το όνομα της οποίας ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο κέρδη ύψους 1,2 δισ. δολάρια ή 2,84 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με τις ζημιές ύψους 124 εκατ. δολαρίων, ή 35 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στα επίπεδα αυτά ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη στα 2,39 δολάρια ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα της ανήλθαν σε 1,9 δισ. δολάρια για το τρίμηνο, από μόλις 8 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό πρώτο τρίμηνο, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται φυσικά από τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του Covid-19. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της από το εμβόλιο έφτασαν τα 1,7 δισ. δολάρια για το τρίμηνο.

Θυμίζουμε εξάλλου πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ουσιαστικά το πρώτο προϊόν που «ρίχνει» η εταιρεία στην παγκόσμια αγορά, αν και με τα κέρδη που έχει αποκομίσει σκοπεύει να διευρύνει την έρευνα της και σε άλλα εμβόλια.

Πάντως, με την πανδημία του κορωνοϊού να εμμένει και τους εμβολιασμούς να αποτελούν τη μόνη λύση για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού, οι πωλήσεις εμβολίων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Έτσι, η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρονιάς, εκτιμώντας πως οι πωλήσεις για το εμβόλιο της θα ανέβουν στα 19,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 18,4 δισ. της προηγούμενης εκτίμησης της.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία της έρευνας που διεξάγει η εταιρεία για τη χρήση του εμβολίου της και στα άτομα νεότερης ηλικίας, από 12 έως 17 ετών, το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 96%. Με τα αποτελέσματα αυτά, η Moderna σκοπεύει να υποβάλει άδεια για την έγκριση χρήσης του εμβολίου της στις νεότερες ηλικίες, τόσο προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές του FDA όσο και προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές του ΕΜΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως παρά την πίεση που δέχεται σήμερα η μετοχή της εταιρείας, όπως και οι μετοχές όλων των φαρμακευτικών μπροστά στην προοπτική να χάσουν τις πατέντες των εμβολίων τους, τα συνολικά κέρδη της μετοχής της μόνο για τη φετινή χρονιά φτάνουν το 55%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή