H αμερικανική αγορά το φοβόταν ή καλύτερα το υποψιαζόταν γνωρίζοντας τις απόψεις του Τζο Μπάιντεν, όμως ο νέος πρόεδρος της SEC το επιβεβαίωσε, δηλώνοντας στην αρμόδια επιτροπή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Κογκρέσου πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσανατολίζεται σε νέους αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες για να αποφύγει φαινόμενα τύπου… Archegos.

Συγκεκριμένα, ο Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, δήλωσε κατά την πρώτη κατάθεση του ενώπιον των μελών της Financial Services Committee της Βουλής των Αντιπροσώπων πως στην ατζέντα του βρίσκεται σειρά αλλαγών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της διαφάνειας στις πρακτικές του short-selling, όπως και στην αγορά των παραγώγων, αλλά και τις νέες μορφές trading από μικροεπενδυτές, όπως αυτές που είδαμε στην περίπτωση της GameStop.

Ειδικά η περίπτωση της κατάρρευσης της Archegos, το Μάρτιο, που προκάλεσε ζημιές της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την επανεξέταση των κανόνων.

O πρώην τραπεζίτης Γκένσλερ φέρει ήδη τη φήμη του «σκληρού» απέναντι στις αγορές, έναν τίτλο που κέρδισε από την εποχή που ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Συναλλαγών Προθεσμιακής Αγοράς, το διάστημα από 2009 ως 2014 επί Μπάρακ Ομπάμα, ήτοι δηλαδή μετά τη κρίση του 2008 και τη θεσμοθέτηση νέων αυστηρότερων εποπτικών κανόνων για τη λειτουργία της Wall Street.

Η τοποθέτηση του, λοιπόν, στο τιμόνι της SEC είχε ήδη προετοιμάσει την αμερικανική αγορά για τις προθέσεις του, που προφανώς αντανακλούν και τις προθέσεις του Λευκού Οίκου του Τζο Μπάιντεν. Αν και το θέμα σίγουρα αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από παράγοντες της αγοράς και να πυροδοτήσει νέα διαμάχη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές