Εκ βάθρων αλλαγές στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων δρομολογεί η διοίκηση κατόπιν συμφωνίας των δύο βασικών μετόχων της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (Λάτσης) και του ελληνικού δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σήμερα, μάλιστα, στη μία το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί και σχετικές ανακοινώσεις, αφού νωρίτερα θα υπάρξει και συνάντηση του προέδρου Γιάννη Παπαθανασίου και του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Τροποποίηση καταστατικού

Σύμφωνα με πληροφορίες σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας και σειρά άλλων αλλαγών προς συμμόρφωση στο νόμο 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι αλλαγές αυτές, όμως, που προχωρούν κατόπιν συμφωνίας των Paneuropean που ελέγχει το 47% και του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το 35,5%, φαίνεται, κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες του Ο.Τ., να είναι δομικές.

Πηγές αναφέρουν ότι προχωρά εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου με τη σύσταση εταιρίας συμμετοχών (holding), η οποία δεν αποκλείεται να έχει και έδρα την Ελβετία. Αυτή θα είναι και η μητρική εταιρία.

Κάτω από αυτή θα κρεμαστούν… οι θυγατρικές των ΕΛ.ΠΕ. Όπως η Ελληνικά Πετρέλαια (διύλιση), η Ελληνικά Καύσιμα (ΕΚΟ και ΒΡ), η ΝΤΙΑΞΟΝ (Χημικά), η Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι συμμετοχές του ομίλου στην Elpedison (παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) και τη ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), η Ασπροφός (τεχνικές μελέτες), οι συμμετοχές του ομίλου σε παραχωρήσεις για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων καθώς και σε εταιρίες του εξωτερικού κλπ.

Διοίκηση από εταιρεία holding

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, λένε οι πληροφορίες, θα ασκείται από την εταιρεία holding, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά πάσα πιθανότητα περιορίζονται στα 11 από 13 που είναι σήμερα. Η επιλογή των προσώπων παύει να γίνεται με τον συνηθισμένο μέχρι τώρα τρόπο που ήταν ο διορισμός από το δημόσιο επτά εκπροσώπων του, από την Paneuropean δύο, από τους εργαζόμενους δύο και από τους μικρομετόχους δύο.

Πια τα πρόσωπα θα προτείνονται προς εκλογή από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Πληροφορίες, θέλουν επίσης, το ελληνικό δημόσιο να προτείνει δύο ή τρία μέλη στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Οι εταιρικές αλλαγές αναμένεται να προταθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Μαίου και στη συνέχεια στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου θα σηματοδοτηθεί η νέα εποχή για τον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια