Ένα «μπαράζ» επίδοσης πλειστηριασμών αναμένεται να χτυπήσει τις…πόρτες των δανειοληπτών μέσα στο επόμενο διάστημα, καθότι στις 14 Μαΐου απελευθερώνονται.

Παράλληλα, την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά και η εφαρμογή του πτωχευτικού Κώδικα, κάτι το οποίο ζήτησαν και οι επικεφαλής των Θεσμών, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και funds δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κινήσεις που αφορούν την 1η κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1η του επόμενου μήνα, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. 

Περίοδος…χάριτος

Όπως ανέφεραν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» παράγοντες της τραπεζικής αγορά, η μεγάλη μάζα πλειστηριασμών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά κάποιες χιλιάδες ακινήτων, τα οποία θα…βγουν στο «σφυρί».

Πρακτικά, όπως εξηγούσε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», από την 14η Μαΐου θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια διαδικασία πλειστηριασμού ακόμη και 1ης κατοικίας, η οποία δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1».

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη είχε δοθεί μία περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών και των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία υπερβαίνει τους 6 μήνες, αν υπολογιστεί ότι τα μέτρα αυτά παραμένουν «παγωμένα» από τις 7 Νοεμβρίου 2020, με απόφαση της κυβέρνησης στις 6/11/2020.

Το ζήτημα είναι το πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού. Υπενθυμίζεται  το συνταγματικό δικαίωμα των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες, ενώ και ο «νεκρός» Αύγουστος μεταθέτει τις όποιες εξελίξεις για αργότερα.

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου με τον οποίο το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τοποθετήθηκε μέχρι τις 13 Μαΐου και τις 31 Μαΐου ειδικά για τους πληττόμενους από την πανδημική κρίση, ορίζουν ότι για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου.

Για αυτό και πολλοί παράγοντες της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων.

Άλλωστε τόσο οι τράπεζες  επιθυμούν να προχωρήσουν ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων για τις ανακτήσεις οφειλών έχουν ένα μέσο υλοποίησης του πλάνου τους.

Ο πτωχευτικός

Παράλληλα, αρχές καλοκαιριού, θα εφαρμοστεί και ο νέος πτωχευτικός. Είναι γεγονός ότι πλέον δεν υφίσταται προστασία της κύριας κατοικίας.

Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 – 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 – 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν να μη χάσουν το σπίτι τους ως εξής: Θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στου οποίου τα “χέρια” θα έχει περάσει η κατοικία Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη.

Μάλιστα, ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να ζητήσει την έξωση του μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.

Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να επαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές!

Και μάλιστα χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια που κατέβαλε τόσα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες