Ζευγάρι παπούτσια τα οποία βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση, αποφεύγοντας πιο εύκολα τα εμπόδια, έφτιαξαν επιστήμονες.

Τα παπούτσια ονομάζονται InnoMake και αποτελoύν προϊόν συνεργασίας της αυστριακής εταιρείας Tec-Innovation και του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκράτς, ενώ περιέχουν αδιάβροχους αισθητήρες υπέρηχων που τοποθετούνται στην μύτη του κάθε παπουτσιού.

Οι αισθητήρες εντοπίζουν την παρουσία εμποδίων στην πορεία του ατόμου που φορά τα παπούτσια και δονούνται ή κάνουν κάποιους θορύβους για να αντιληφθεί αυτός που φορά τα παπούτσια ότι πλησιάζει στο εμπόδιο και να μην πέσει πάνω του.

Οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίζουν εμπόδια σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τον κάτοχο των παπουτσιών, ενώ αναγνωρίζουν είδος κάθε εμπόδιου, αν είναι κάποιο αντικείμενο, τρύπα, σκάλα κ.τλ., και ειδοποιούν αναλόγως τον χρήστη των παπουτσιών για να ξέρει πώς να κινηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως 0ι δημιουργοί των παπουτσιών κατασκευάζουν τώρα μια κάμερα που θα λειτουργεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα τοποθετηθεί και αυτή στα παπούτσια.

Η κάμερα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τους αισθητήρες ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ενημέρωσης που θα προσφέρουν στους κατόχους των παπουτσιών καταγράφοντας περισσότερα εμπόδια και δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για αυτά.

Τέλος, η κάμερα θα «βλέπει» αν το πεδίο εκεί που περπατά ο κάτοχος των παπουτσιών είναι καθαρό και θα τον ενημερώνει για να συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI