Άφθονη τροφή για σκέψη έδωσε στους αναλυτές η αμερικανική έκθεση για την αγορά εργασίας που έδειξε αιφνιδιαστική άνοδο της ανεργίας στο 6,1% τον Απρίλιο, αντί της αναμενόμενης πτώσης του δείκτη στο 5,8%, σε ένα διάστημα που η ανάρρωση της αγοράς και η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας παρέπεμπε σε ραγδαία βελτίωση της απασχόλησης.

Τα futures του βιομηχανικού Dow υποχώρησαν άμεσα έως και κατά 56 μονάδες ή 0,2%, ενώ οι αποδόσεις του 10ετους ομολόγου υποχώρησαν κάτω από το 1,49% πριν ανακάμψουν ελαφρά και πάλι γύρω στο 1,51%.

Προσπαθώντας να βρουν εξηγήσεις οι αναλυτές στάθηκαν στα προβλήματα διαθεσιμότητας του προσωπικού, καθώς η πανδημία δεν έχει καταλαγιάσει, αλλά και στην αύξηση στο κόστος των ωρομισθίων, που όλοι περίμεναν λογικά να υποχωρήσουν. Συγκεκριμένα, τα ωρομίσθια αυξήθηκαν κατά 0,7% μέσα σε ένα μήνα, που σημαίνει πως πολλοί εργοδότες υποχρεώθηκαν να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να πείσουν τους εργαζομένους να αφήσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους και να πιάσουν και πάλι δουλειά.

Ένα ακόμη λίαν ενδιαφέρον σημείο έχει να κάνει με την αντίθετη στάση που κράτησε ο τεχνολογικός Nasdaq, που δεν έδειξε να συμμερίζεται την γενική απογοήτευση που επικράτησε στην αμερικανική (και όχι μόνο) αγορά. Μάλιστα, τα futures του Nasdaq εκτοξεύτηκαν κατά 1,2%!

Προσπαθώντας να βρουν απάντηση, οι αναλυτές εκτίμησαν πως τα αδύναμα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν πως η ανάρρωση της αγοράς και της οικονομίας, ίσως να μην κινηθεί σε τόσο γρήγορους ρυθμούς. Και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο τεχνολογικός κλάδος, οι επιχειρήσεις (και οι μετοχές) του οποίου δεν θα επηρεαστούν τόσο από τυχόν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ούτως ή άλλως θα βγει κερδισμένος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street