Είναι πραγματικά σημαντική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς θα είναι η πρώτη που θα διαπραγματευθούν οι 1,2 δισ. νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Από χθες οι επενδυτές αντέδρασαν στις παρατηρήσεις της JP Morgan, που δημοσίευσε με την ευκαιρία της σημερινής πρεμιέρας. Ανέφεραν οι αναλυτές της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, μεταξύ άλλων, ότι η δίκαιη αποτίμησή τους με βάση τις σχετικές αποτιμήσεις, κυμαίνεται σε €1,25 – €1,50. Οι αγοραίοι μέτρησαν παράλληλα, τη θέση της JP Morgan ότι  «υπάρχουν παράγοντες που αιτιολογούν μια σχετική έκπτωση αποτίμησης, σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες, τουλάχιστον αρχικά, οι οποίοι περιλαμβάνουν χαμηλότερα ενδιάμεσα επίπεδα κεφαλαίου και μεγαλύτερη περίοδο ανάκαμψης».

Το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ έδωσε χθες μια εκτίμηση για όσα πιθανώς θα αποτελέσουν τη βάση για τη συμμετοχή στις συναλλαγές σήμερα και φυσικά τις αμέσως επόμενες μέρες. «Είναι δεδομένο ότι ο τζίρος της μετοχής  μπορεί να ξεπεράσει και τον μισό της Αγοράς, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον και για αγορές και για πωλήσεις. Πρώτοι πωλητές αυτοί που πήραν από τα ανεκτέλεστα στα 1,15 ευρώ και έχουν εκεί κτήση. Επόμενοι πωλητές αυτοί που αναγκαστικά, λόγω κόστους, κάλυψαν την ΑΜΚ με χρήματα που δεν προορίζονται για μετοχές. Επόμενοι, όσοι τόλμησαν να αγοράσουν λίγο πριν την ΑΜΚ για να έχουν δικαίωμα και έχουν τιμή κτήσης από τα 1,30 έως τα 1,45 ευρώ. Εν δυνάμει αγοραστές όμως είναι και επενδυτές, που δεν μπόρεσαν να πάρουν τα κομμάτια που ήθελαν. Η λογική λέει ότι ο τίτλος θα ανοίξει πέριξ των 1,45 – 1,60 ευρώ και μετά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να βρει ισορροπία. Όσοι αναρωτιέστε ποιοι αγοράζουν ‘στον Θεό’, απλά σκεφτείτε ότι αυτοί που έχουν δανειστεί τίτλους από άλλους για να ρίξουν την μετοχή, πρέπει απλά να κλείσουν θέσεις».

Το ταμπλό χωρίς ανάλυση, έχει ειδοποιήσει πως αυτή τη βδομάδα οι επενδυτές με εμφανή την κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον που αφορά στα blue chip, επέλεξαν τη συσσώρευση ως δίκαιη – καταλληλότερη για την αγορά. Μάλλον και οι ισχυροί θεσμικοί περιμένουν η εκτίναξη των συναλλαγών με την εισαγωγή των νέων μετοχών της ΠΕΙΡ θα καθορίσει την τάση και σαν βάση υποδοχής τους είναι οι 910 μονάδες για τον μέσο όρο. Δεν είναι πάντως αδιάφοροι στην πληροφορία ότι κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν, την ενδιάμεση λύση μέχρι τον Μάρτιο του 2022, που θα λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.

Οι εγχώριοι παράγοντες δεν έχουν κουραστεί από την εικόνα των συναλλαγών αυτής της εβδομάδας με βάση τις παρατηρήσεις τους την Πέμπτη.

Η Beta Sec. αναφέρει: «Η συσσώρευση με επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι το επικρατέστερο σενάριο, καθώς οι Επενδυτές κοιτάζουν τις τάσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2021 και επαναξιολογούν τη στάση τους αναλόγως».

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούν: «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν συγχρονίζεται με το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών, που προεξοφλούν την προσεχή επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η συμπεριφορά αυτή έχει επαναληφθεί, ακολουθώντας ετεροχρονισμένα την ίδια κατεύθυνση. Η κίνηση του ΓΔ προς τις 950 μονάδες παραμένει το πιθανότερο ενδεχόμενο για τον τρέχοντα μήνα, με τις 900 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξης».

Η Merit Sec. σημειώνει: «Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 879 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 879 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους