Συνεχίστηκε με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων και αυτή την εβδομάδα, με την ζήτηση για την επόμενη εβδομάδα να είναι κανονική κυρίως για τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +8,4% (73.109 τ. έναντι 67.422 τ.).

Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 7/5/2021 ανήλθαν σε 44.577 τόνους έναντι 34.244 τ. αντίστοιχα πέρυσι.

Αλλά και οι ντομάτες το ίδιο  χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 22.761 τ. έναντι 18.132 τ. πέρυσι.

Η μέχρι σήμερα πορεία εξαγωγής την τρέχουσα εμπορική περίοδο τόσο των μανταρινιών όσο και των αγγουριών καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 164.389 τ. έναντι 168.306 τ. αντίστοιχα πέρυσι, με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός Ε.Ε.-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,7% με 45.577 τ. έναντι 30,1% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 50.690 τ.

Πάντως όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit- Hellas εξακολουθούν και παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  πορτοκαλιών, κατ’ ευθείαν από τον αγρό, χωρίς να υποστούν επεξεργασία και τυποποίηση σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους»,

Συμμόρφωση με το νέο γερμανικό νόμο περί συσκευασίας

«Η τροποποίηση του γερμανικού νόμου για τις συσκευασίες «VerpackG», που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο και ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιo, προβλέπει κυρώσεις έως 100.000 ευρώ για πιθανή μη συμμόρφωση από εταιρείες που εξάγουν σε αυτήν τη χώρα, όπως η περίπτωση φρούτων και λαχανικών. H τροποποίηση του νόμου  αποσκοπεί στην αύξηση της κυκλικής οικονομίας, με την υποχρέωση καταχώρισης άλλων τύπων συσκευασιών όπως βιομηχανικές συσκευασίες, μεταφορές κ.α», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ο νόμος – όπως σημειώνει – ενισχύει το ρόλο του Κεντρικού Μητρώου Συσκευασίας ως κεντρικής αρχής ελέγχου. Από το 2019, απαγορεύεται η πώληση προϊόντων στη Γερμανία, των οποίων τα δοχεία και οι συσκευασίες δεν συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO