Αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα η αγορά από τα στοιχεία για τα επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, καθώς ο δείκτης ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο με την παραγωγή νέων θέσεων εργασίας να κινείται σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,1% αντί του 5,8% που ανέμεναν να μειωθεί οι αναλυτές, παρουσιάζοντας δε, μικρή αύξηση από το 6% το Μάρτιο.

Συγκεκριμένα οι προσλήψεις εκτός του αγροτικού τομέα συνέχισαν μεν να αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αλλά έφτασαν μόλις τις 266.000, ένα νούμερα αισθητά χαμηλότερο από τις 770.000 προσλήψεις που έγιναν το Μάρτιο. Μάλιστα, οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους προέβλεπαν πως οι προσλήψεις θα εκτοξευτούν στις 978.οοο με φόντο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τις τονωτικές ενέσεις των πακέτων στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα στοιχεία Απριλίου, είναι τα πρώτα μετά την επικύρωση του μέγα πακέτου στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων, τον περασμένο μήνα και σε ένα διάστημα που η αμερικανική οικονομία είχε ήδη αποκτήσει ένα δυναμικό ρυθμό ανάκαμψης.

Πάντως, ένα πρόβλημα που προκύπτει φαίνεται να έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα νέου προσωπικού, καθώς τόσο οι επιχειρήσεις όσο κυρίως οι ίδιοι οι Αμερικανοί είναι διστακτικοί να επιστρέψουν στην κανονικότητα, όσο η πανδημία δεν έχει καταλαγιάσει. Ωστόσο, με πάνω από το 40% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει σύντομα. Πραγματικά, οι αναλυτές επιμένουν να μιλούν για «έκρηξη» της απασχόλησης, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να εκτιναχθούν στα επίπεδα ρεκόρ του 7%, με υποχώρηση του δείκτη ανεργίας έως και στο 4,5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή