Μπορεί στη χώρα μας να γίνεται εκτενής συζήτηση αναφορικά με το προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ωράριο, ωστόσο ένα νέο εργασιακό μοντέλο έχει αρχίσει και κερδίζει έδαφος κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Πρόκειται για το λεγόμενο «996» το οποίο εφαρμόζεται από τεχνολογικές εταιρείες κυρίως στην Κίνα. Με βάση αυτό το μοντέλο, οι εργαζόμενοι εργάζονται 9 το πρωί με 9 το βράδυ επί 6 ημέρες. Σύνολο 72 ώρες.

Αν και το μοντέλο αυτό έχει πολλούς πολέμιους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το θεωρούν ως κλειδί για την επιτυχία.

Ο Τζακ Μα, ιδρυτής του κινέζικου τεχνολογικού κολοσσού Alibaba χαρακτηρίζει «τεράστια ευλογία» για τους νέους εργαζόμενους το περιβόητο μοντέλο «996».

Σύμφωνα με τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο, οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για την ευκαιρία που τους δίνεται να εργάζονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα…

Το «996» έχει υιοθετηθεί από πολλές τεχνολογικές εταιρίες στην Κίνα και φαίνεται ότι πλέον περνά και στην Δύση.

Χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο -ανάλυση του Forbes το οποίο αναφέρει ότι το «996» είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η τεχνολογική Κίνα κατάφερε να υπερκεράσει σε ρυθμούς ανάπτυξης την Σίλικον Βάλεϊ, η οποία υιοθετεί το κλασσικό μοντέλο «955».

Όπως έχει γίνει γνωστό, ολοένα και περισσότεροι νέοι απορρίπτουν θέσεις εργασίας στο TikTok, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υιοθετεί το μοντέλο 72 ωρών εργασίας.

Αίσθηση προκαλεί, δημοσίευμα του CNBC το οποίο επικαλείται μαρτυρίες ανθρώπων που πήγαν να εργαστούν στο Tik Tok αλλά αρνήθηκαν εξαιτίας του υπερβολικού ωραρίου, αλλά και πρώην εργαζομένων του που μιλούν για εξαντλητικές συνθήκες εργασίες.

«Ο κόσμος έχει δίκιο που απορρίπτει τέτοιες θέσεις. Ξέρω ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού» υποστηρίζει πρώην εργαζόμενος, και προσθέτει ότι ακόμα και οι 15 ώρες εργασίας ημερησίως θεωρούνται φυσιολογικές για την εταιρεία.

Ωστόσο, ο θάνατος από υπερκόπωση μίας εργαζόμενης στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo στην Κίνα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και τις συζητήσεις αναφορικά με το ωράριο εργασίας.

Το κίνημα Anti-996 καταγγέλει πολλά από τα ηχηρά ονόματα της κινέζικης ψηφιακής οικονομίας, όπως είναι και η Alibaba, του Τζακ Μα και η Pinduoduo, του Colin Huang, ο οποίος είναι ο δεύτερος σε πλούτο άνθρωπος στην Κίνα…

Και μπορεί το GitHub για τον υπόλοιπο κόσμο να είναι απλώς μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να μοιράζονται οι προγραμματιστές κώδικες, ωστόσο στην Κίνα δίνει ένα ακόμα βήμα. Μέσω αυτήςεργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή