Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τη σταθερότητα στις τιμές και θα έχει επίδραση στη νομισματική πολιτική, δήλωσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι αρκετά προφανές, ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει, έχει ήδη, αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών».

Ο κ. Λαγκάρντ εκτιμά επίσης, ότι τα περιθώρια στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής θα καθοριστούν επίσης εν μέρει, από την κλιματική αλλαγή.

«Παρόλο που οι αγορές εταιρικών περιουσιακών στοιχείων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου των μέσων της νομισματικής μας πολιτικής , είναι ένα μέρος σημαντικό και πρέπει να αναρωτηθούμε: τιμολογούμε σωστά τους κινδύνους, εφαρμόζουμε τις σωστές περικοπές, εξετάζουμε το τι θα ακολουθήσει, αξιολογούμε τη μεταβατική πορεία και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα υπάρξουν;» διερωτήθη η Λαγκάρντ.

Ανάλογη άποψη έχει διατυπώσει προ ημερών και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μιλώντας στο CNBC είχε πει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γεωργία, τη βιομηχανία, ακόμη και τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να φέρουν προβλήματα στους ιδιοκτήτες ενυπόθηκων δανείων και να μειώσουν το εισόδημα που λαμβάνουν οι τράπεζες σε τακτική βάση, οδηγώντας τελικά σε προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Υπάρχουν ανησυχίες για το πώς μια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει επίσης τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Όταν μεταβαίνουμε από υψηλή σε χαμηλή ένταση άνθρακα, οι βιομηχανίες που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή υψηλής έντασης γίνονται λιγότερο πολύτιμες, η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων αλλάζει και αυτή η μετατόπιση, εάν είναι απότομη, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green