Το ζεστό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών – πέραν από το χρηματιστήριο, τα εταιρικά και κρατικά ομόλογα- μετουσιώνεται και στην κτηματαγορά και αυτό φαίνεται από τις τιμές των ακινήτων, όπως και από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφουν στελέχη της αγοράς. Η πανδημία δεν ανέκοψε την πορεία των ελληνικών ακινήτων και παρά την επιβράδυνση φαίνεται να έχει ανοσία στην πανδημία. Το ζητούμενο είναι γιατί. Ποιοι είναι οι λόγοι που οι επενδυτές εξωτερικού επιλέγουν την Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι επενδυτές βλέπουν θερμά την ελληνική αγορά καταρχάς λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών με εκείνες της δυτικής Ευρώπη, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα φορολογικά κίνητρα αλλά και το πρόγραμμα της Golden Visa.

Για παράδειγμα, το κόστος επένδυσης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με άλλα κράτη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όταν το κόστος επένδυσης σε ακίνητο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 10.000€/τ.μ. αν πρόκειται για το κέντρο της πρωτεύουσας. Επίσης, όποιο φυσικό πρόσωπο του εξωτερικού μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορεί να υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός 3ετίας. Όσοι μπουν στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.

1. Οι τιμές των ακινήτων

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ακόμη και εν μέσω πανδημίας, οι τιμές των ακινήτων για τρίτη συνεχή χρονιά σημειώνουν αύξηση. Το 2020 κατέγραψαν αύξηση κατά 4,2% σε ετήσια βάση, έναντι 7,2% το 2019 και 1,8% το 2018. Θετικό γεγονός αποτελεί ότι οι τιμές των ακινήτων ακόμη και μετά τις άνωθεν αυξήσεις παραμένουν σε επίπεδο 25% χαμηλότερα σε σχέση με το απόγειο της αγοράς το 2007, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν το κλίμα της «δεύτερης» επενδυτικής ευκαιρίας για αποδόσεις. “Ενώ, μην ξεχνάμε ότι το κόστος επένδυσης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με άλλα κράτη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όταν το κόστος επένδυσης σε ακίνητο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 10.000€/τ.μ. αν πρόκειται για το κέντρο της πρωτεύουσας”, σχολιάζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

2. Golden visa

Το 2019 αποτέλεσε έτος ρεκόρ για το πρόγραμμα golden visa με 3.504 άδειες. Το 2020 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά αλλά το ενδιαφέρον παρέμεινε ζωντανό. Το 2021, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η Ελλάδα έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα εκτός από το φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε όριο επένδυσης σε ακίνητο ύψους 250.000€, που θέτει ως βασική προϋπόθεση, πλέον με βάση τον ετήσιο δείκτη Henley Passport Index για το 2021, το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται στην όγδοη θέση, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε 184 χώρες του κόσμου χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας.

3. Φορο-κίνητρα

Όποιο φυσικό πρόσωπο του εξωτερικού μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορεί να υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός 3ετίας. Όσοι μπουν στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, με στόχο τους εύπορους συνταξιούχους του εξωτερικού, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα Non Dom 2 θα καταβάλλουν, κάθε φορολογικό έτος και για μια 15ετία αυτοτελή φόρο με συντελεστή μόλις 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι οι αλλοδαποί συνταξιούχοι, θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να παραμένουν στη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο. Παράλληλα, η χώρα μας με στόχο τους αυτοαπασχολούμενους αλλοδαπούς που θα έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, προβλέπεται απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, καθώς και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία και αυτοκίνητο. Προϋπόθεση η διετής παραμονή στη χώρα, ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει διάρκεια 7 ετών.

Ενώ, η αναστολή του Φ.Π.Α στις οικοδομές με άδεια κατασκευής από 01.01.2006 και εφεξής, η αναστολή του φόρου υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων μέχρι την 31.12.2022 καθώς και η έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, δεν αφορούν μόνο τους εγχώριους επενδυτές αλλά και τους αλλοδαπούς που πραγματικά δεν περνάνε στα «ψιλά» τις άνωθεν διατάξεις.

4. Αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία η Ελλάδα, συμμετοχή στα κέρδη

Ο τουρισμός, είναι ένας κλάδος του τριτογενούς τομέα που αναπτύσσεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει αδιαμφησβήτητα το «μήλον της έριδος» στην παγκόσμια οικονομία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Η συμμετοχή της τουριστικής βιομηχανίας στο εγχώριο Α.Ε.Π της χώρας μας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στη πρώτη θέση στην προτίμηση των ταξιδιωτών και δυνητικών ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές, αναφορικά με το ποια χώρα θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν στο αμέσως επόμενο ταξίδι τους προς Ευρώπη. Παράλληλα, η χώρα μας σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, κατατάσσεται στην 7η θέση επισκεψιμότητας παγκοσμίως, μετά από πολύ μεγάλες χώρες και οικονομικές δυνάμεις (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Στις ευρωπαϊκές αγορές -επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες- η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση (μπροστά από τις ΗΠΑ), ενώ στις μη ευρωπαϊκές, καταλαμβάνει την 10η θέση, ακολουθώντας εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και ασιατικούς προορισμούς (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία), καθώς και το Μεξικό».

Ο κλάδος του τουρισμού λόγω των συνθηκών, δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες που σίγουρα οι αλλοδαποί επενδυτές δεν θα τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες. Ακόμη και εν μέσω πανδημία του κορονοϊού, 16 νέα ξενοδοχεία που βρίσκονται στους βασικούς άξονες της Αθήνας ολοκληρώθηκαν, πολλά εν των οποίων αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα και να δεχθούν τους πρώτους επισκέπτες.

5. Το 85% της ελληνικής επικράτειας αποτελεί τουριστικό προορισμό

Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά και νησίδες, και με εδραιωμένη πλέον θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στο συγκεκριμένο κλάδο. “Το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85τμ-100τμ σε πολλές περιοχές της παραθαλάσσιας ηπειρωτικής Ελλάδας δεν ξεπερνά τις 120.000€-150.000€. Η Δυτική Ελλάδα με τη «χρυσή» άμμο, η Πελοπόννησος με την φυσική ποικιλομορφία, τα παράλια της Θεσσαλίας, η παραθαλάσσια ακτογραμμή της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και της Μακεδονίας, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία τουριστικών προορισμών υψηλού επιπέδου και παροχών”, αναφέρει ο κ. Μπάκας.

6. Εγκαταστάσεις, Υποδομές, Αναπλάσεις, Υπεραξίες

Η Ελλάδα, καταλαμβάνει σήμερα την 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα των χωρών στον τουρισμό, ανάμεσα σε 140 οικονομίες, σύμφωνα με το δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδίων και Τουρισμού για το 2019. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, η Ελλάδα κατέχει την 13η θέση στην Υγεία και τη 18η στις Υποδομές Αερομεταφορών και στις Υποδομές Τουριστικών Υπηρεσιών. “Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 800.000 κλίνες, περισσότερες από 500 συνεδριακές εγκαταστάσεις, περισσότερες από 8.000 θέσεις ελλιμενισμού για γιοτ/σκάφη αναψυχής, και απευθείας αεροπορικές συνδέσεις σημαντικών Ευρωπαϊκών αεροδρομίων με πολλούς ελληνικούς προορισμούς. Παράλληλα, τα έργα ανάπλασης που έχουν ανακοινωθεί και μερικά από αυτά έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες – υπεραξίες , ενώ πολλά συντελούν στην μετεξέλιξη της Αθήνας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών”, σύμφωνα με τον Θεμιστοκλής Μπάκα, Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

7. Πολιτιστική κληρονομιά, Φυσική ομορφιά, γεωγραφική ποικιλομορφία

Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη ως προς την σπουδαιότητα και το πλήθος των ιστορικών μνημείων. Η Ελλάδα μετράει 18 μνημεία «Παγκόσμιας Κληρονομιάς», σημαντικό αριθμό μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και πολλές εκκλησίες και σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, γεγονός που την τοποθετεί μέσα στην πρώτη δεκάδα των προορισμών με ιστορική και πολιτισμική σημασία.

«Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της χώρα μας , όπως η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες», αναφέρει ο κ Μπάκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα