Η Google ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μία νέα «ζώνη ασφαλείας» στο ψηφιακό της κατάστημα εφαρμογών Play, που θα επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων Android να βλέπουν τα στοιχεία που συλλέγουν οι developers από αυτούς και πώς τα διαμοιράζουν. Επιπλέον, στην ίδια ενότητα θα παρέχεται πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.

Από την άλλη πλευρά, οι δημιουργοί εφαρμογών για την πλατφόρμα του Android θα πρέπει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 να συμμορφωθούν με τους συγκεκριμένους κανονισμούς, αναφέρει η Alphabet σε σχετική ανάρτηση. Οι χρήστες θα ξεκινήσουν να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη ενότητα του Google Play εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Προφανώς, η συγκεκριμένη κίνηση για αυξημένη διαφάνεια είναι απόρροια των αποφάσεων της Apple, το 2020, να επιβάλει στους developers να αποκαλύπτουν ποιες πληροφορίες συγκεντρώνουν μέσω των εφαρμογών τους και τι κάνουν με αυτές.

Η τελευταία αναβάθμιση λογισμικού της Apple, το iOS 14.5, περιλαμβάνει τη λειτουργία App Tracking Transparency η οποία επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση και να ρυθμίζουν τις εφαρμογές που συγκεντρώνουν δεδομένα για τις ανάγκες προσωποποιημένης διαφήμισης. Οι developers αναμένεται να χάσουν έσοδα από τη συγκεκριμένη τακτική κυρίως γιατί οι περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να μην συμφωνήσουν με τη συλλογή των δεδομένων τους.

Η Google, η οποία και η ίδια βασίζεται στα διαφημιστικά έσοδα, έχει λάβει περισσότερο μετρημένη προσέγγιση στο θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg. Προσπαθεί μέσω επαφών να περιορίσει τη συλλογή δεδομένων και το cross-app tracking στο λειτουργικό σύστημα Android, με τέτοιο τρόπο όμως που το αποτέλεσμα να μην είναι τόσο «αιχμηρό» όσο το καθεστώς που επέβαλλε η Apple.

Σημειώνεται ότι η νέα ενότητα στο Google Play θα ενημερώνει τους χρήστες εάν μία εφαρμογή κρυπτογραφεί τα δεδομένα που συλλέγει, εάν ακολουθεί τις πολιτικές χρήσης της εταιρείας σχετικά με οικογένειες και παιδιά, εάν οι χρήστες έχουν την επιλογή να μοιραστούν τις συγκεκριμένες πληροφορίες και εάν οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν διαγραφή των δεδομένων σε περίπτωση απεγκατάστασης της εφαρμογής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί