Η Google, με μια ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρείας, ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις της στον τομέα της χρήσης κωδικών πρόσβασης αλλά και την επικέντρωσή της στο 2FA, δηλαδή την επαλήθευση με τη χρήση δύο παραγόντων της ταυτότητας του κατόχου ενός λογαριασμού.

Πλέον, όλοι οι χρήστες των διαφόρων υπηρεσιών της εταιρείας θα πρέπει υποχρεωτικά να ενεργοποιήσουν τη μέθοδο two-factor authentication (2FA), ενώ όσοι το έχουν κάνει ήδη θα κληθούν να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ουσιαστικά μία λειτουργία ασφαλείας που απαιτεί από τον χρήστη να καταθέσει εναλλακτικά αποδεικτικά στοιχεία από ένα απλό password και να κάνει log in στο λογαριασμό του. Συνήθως, τα πρόσθετα στοιχεία μπορεί να είναι ένας κωδικός που στέλνεται στο κινητό του χρήστη ή που δίνεται από μία εφαρμογή όπως το Google Authenticator.

Ο Μαρκ Ρίσερ, διευθυντής της Google αρμόδιος για θέματα διαχείρισης προϊόντων, ταυτοποίησης και ασφάλειας χρηστών, εξήγησε στην ανάρτηση τους λόγους που η εταιρεία προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση. «Τα passwords αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή της online ασφάλειας – είναι εύκολο να κλαπούν, είναι δύσκολο να τα θυμόμαστε και η διαχείρισή τους είναι απαιτητική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Google θα ξεκινήσει με όσους έχουν ήδη ενεργοποιήσει την πιστοποίηση δύο βημάτων. Οι χρήστες θα πρέπει να «επιβεβαιώσουν ότι είναι πραγματικά οι ίδιοι με ένα απλό tap στον λογαριασμό τους μέσω του τηλεφώνου, όποτε κάνουν sign in», εξήγησε ο Ρίσερ. Επιπρόσθετα, η Google σύντομα θα ξεκινήσει αυτοματοποιημένα να εγγράφει τους χρήστες στη μέθοδο 2FA, εάν οι λογαριασμοί τους είναι σωστά διαμορφωμένοι.

Η εταιρεία ενσωματώνει αναβαθμισμένες τεχνολογίες ασφαλείας στα smartphones ώστε να κάνει την πιστοποίηση ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων ευκολότερη από την πληκτρολόγηση ενός κωδικού πρόσβασης, αλλά και πιο ασφαλή. Η Google έχει ήδη ενσωματώσει κλειδιά ασφαλείας απευθείας στα Android smartphones ενώ έχει λανσάρει και το λογισμικό Google Smart Lock για το λειτουργικό σύστημα iOS, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους σαν δευτερεύοντα μέσα πιστοποίησης.

Απώτερος στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη της χρήσης passwords στο κοντινό μέλλον. Πάντως, το οξύμωρο στην όλη ιστορία είναι ότι η σχετική ανάρτηση εκ μέρους της Google έγινε την 6η Μαΐου, δηλαδή την ημέρα που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών Πρόσβασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία