Η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία είναι το θέμα που απασχολεί το χρηματιστήριο την εβδομάδα που έρχεται. Μετά από την δημοσιοποίηση  απογοητευτικών στοιχείων σχετικά με την αγορά εργασίας στις Η.Π.Α. για το μήνα Απρίλιο- δημιουργήθηκαν μόλις 266.000 θέσεις εργασίας έναντι προσδοκιών για 1 εκατ. θέσεις –  οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στον πληθωρισμό και στις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας (FED). Η έκθεση της Παρασκευής θέτει σε αμφισβήτηση τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτών που αναμένουν μετακίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της FED αργότερα μέσα στη χρονιά.

H διελκυστίνδα στις τιμές των μετοχών του τεχνολογικού τομέα, που ήταν και η κινητήριος δύναμη στις συνεδριάσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί κι αυτή την εβδομάδα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν τα στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη θα είναι «καυτά» θα πυροδοτήσουν τη συζήτηση για το αν η FED θα προχωρήσει σε μέτρα αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής νωρίτερα απ ότι θα ήθελε. Προς το παρόν οι αναλυτές μένουν μόνο στα στοιχεία της αγοράς εργασίας.

«Όλα αφορούν τον πληθωρισμό.» λέει ο Peter Boockvar, επικεφαλής του τμήματος Επενδύσεων της Bleakley Advisory Group. «Aφορούν πόσο παροδική θα είναι η εικόνα του πληθωρισμού που θα ανακοινωθεί και ποιά η έκταση του. Θα εξετάσουμε πως κινήθηκε ανά μήνα. Αν ανακοινωθεί μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,3 με 0,4%, τότε δεν θα μιλάμε για παροδικό φαινόμενο και θα είναι πρόβλημα για τη FED»

Oι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 0,2% το μήνα Απρίλιο, που θα έλθει μετά την αύξηση του 0,6% που είχε καταγράψει το Μάρτιο. Σε ετήσια όμως βάση η άνοδος του ΔΤΚ αναμένεται εκρηκτική, να σκαρφαλώνει στο 3,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Dow Jones (Απρίλιος 2020-2021 το διάστημα που αφορά η πρόβλεψη). Πολύ υψηλότερος συγκρινόμενος με το 2,6% που αφορά το διάστημα Μάρτιος 2020-2021.Με εξαίρεση τα καύσιμα και τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο +0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η FED υποστηρίζει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Έχει επιστρατεύσει πολλά στελέχη της να μιλήσουν μετά τις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού την Τετάρτη.

Μέσα στη βδομάδα αναμένονται η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού την Πέμπτη-εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει την άνοδο των τιμών που φάνηκε και από την ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών- και τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street