Με το άρθρο 71Ζ του Κ.Φ.Ε. δίδονται κίνητρα σε επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, (περιοχές απολιγνιτοποίησης). Ειδικότερα για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, ο ισχύων φορολογικός συντελεστής μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, εφόσον τα κέρδη αφορούν στην παραγωγή αυτή, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά κέρδη από την παραγωγή αυτή και έως τη συμπλήρωση 5 κερδοφόρων φορολογικών ετών, συνεπώς ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται από το 24% στο 19%. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, εφόσον ο γενικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μειωθεί περαιτέρω, όπως έχει σχετικά εξαγγελθεί, θα μειωθεί αντίστοιχα και ο συντελεστής για αυτές τις επιχειρήσεις για τα εναπομείναντα  κερδοφόρα έτη έως τα 5.

Η ανωτέρω μείωση εφαρμόζεται μόνο στα κέρδη που αφορούν στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα. Κατά συνέπεια σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα έχει και άλλες δραστηριότητες για τα κέρδη από αυτές θα φορολογείται με το γενικό συντελεστή, (σήμερα 24%). Για το σκοπό αυτό το νομικό πρόσωπο πρέπει να εξάγει αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα, παρακολουθώντας διακεκριμένα τα έσοδα και τις δαπάνες που αφορούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σε περιπτώσεις κοινών δαπανών μεταξύ του κλάδου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα και των λοιπών κλάδων, αυτές θα επιμερίζονται ανάλογα.

Επισημάνσεις

α) Ο μειωμένος συντελεστής θα εφαρμόζεται αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο προέκυψαν για πρώτη φορά φορολογητέα κέρδη από την παραγωγή αυτή και έως τη συμπλήρωση  των 5 κερδοφόρων φορολογικών ετών, όχι κατ’ ανάγκη συνεχόμενων.

β) Για τη συμπλήρωση των 5 φορολογικά κερδοφόρων ετών λαμβάνονται υπόψη τα φορολογικά έτη στα οποία προκύπτουν φορολογητέα κέρδη από δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα. Συνεπώς στη περίπτωση που το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα εμφανίζει λογιστικές ζημίες αλλά μετά τη φορολογική αναμόρφωση προκύπτουν φορολογητέα κέρδη το έτος αυτό προσμετράται για τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετίας.

γ) Εάν σε κάποιο φορολογικό έτος πριν τη συμπλήρωση των πέντε κερδοφόρων, δεν προκύπτουν φορολογητέα κέρδη από την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα (είτε λόγω ύπαρξης φορολογικών ζημιών παρελθουσών χρήσεων είτε για άλλο λόγο) αλλά πραγματοποιηθεί διανομή λογιστικών κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, τότε σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1014/2018 το ποσό που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται φορολογείται σε κάθε περίπτωση ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φορολογικών ζημιών.

Στην περίπτωση αυτή το διανεμόμενο ποσό θα φορολογηθεί με τον μειωμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συντελεστή και ταυτόχρονα το έτος αυτό θα προσμετρηθεί για την συμπλήρωση των 5 κερδοφόρων φορολογικών ετών. Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα διατηρεί και άλλους κλάδους, δεδομένου ότι ο λογαριασμός καθαρών κερδών από τον οποίο πραγματοποιείται διανομή δεν διακρίνεται σε συγκεκριμένα ποσά ανά πηγή εσόδου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διανομή μόνο από συγκεκριμένη πηγή εσόδων, πρέπει να γίνει επιμερισμός του ποσού των κερδών που διανέμονται για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος :

αα) Σε εκείνα που προέρχονται από τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, όπου θα εφαρμοσθεί ο μειωμένος συντελεστής, (σήμερα 19%), και

ββ) Σε εκείνα που προέρχονται από τους άλλους κλάδους, όπου θα εφαρμοσθεί ο γενικός συντελεστής, (σήμερα 24%)

δ) Το νομικό πρόσωπο για σκοπούς μεταφοράς των φορολογικών ζημιών οφείλει να τεκμηριώνει στα λογιστικά αρχεία τα οποία τηρεί ποιες φορολογικές ζημίες αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα προκειμένου να συμψηφισθούν με κέρδη από την δραστηριότητα αυτή. Μετά το πέρας των πέντε κερδοφόρων φορολογικών ετών, τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την δραστηριότητα που αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τυχόν ζημίες των λοιπών δραστηριοτήτων θα μεταφερθούν προς συμψηφισμό με τα συνολικά κέρδη των επόμενων φορολογικών ετών με το χρονικό περιορισμό της πενταετίας όπως προβλέπεται στο άρθρο 27 του Κ.Φ.Ε.

Γιώργος Α. Κορομηλάς

Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων

Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E.

Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts