Η Colonial Pipeline, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης αγωγών καυσίμων ανακοίνωσε ότι έκλεισε όλο το δίκτυο της μετά από κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε από χάκερς.

Το δίκτυο της προμηθεύει τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες με καύσιμα  που προέρχονται από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ στο κόλπο του Μεξικού και σύμφωνα με στοχεία αφορούν το 45 % των προμηθειών της Ανατολικής Ακτής. Μέσα απο τους αγωγούς της συνολικου μήκους 8.850 χλμ μεταφέρονται  καθημερινά 2,5 εκατ.βαρέλια βενζίνη, πετρέλαιο, καυσιμα για τζετ και άλλα επεξεργασμένα πετρελαϊκά προϊόντα.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην κυβερνοεπίθεση ήταν “ransomware”, ο τύπος που έχει σχεδιαστεί να κλειδώνει τα συστήματα με κρυπτογράφηση δεδομένων.

Μετά το κλείδωμα οι  χάκερς ζητάνε λεφτά για να επαναφέρουν σε λειτουργία το σύστημα, αναφέρουν δύο ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά που έχει αναπτυχθεί την τελευταία 5ετία.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, πληροφορήθηκε για την κυβερνοεπίθεση την Παρασκευή κι έβγαλε εκτός λειτουργίας τα συστήματά της, με στόχο να περιορίσει την απειλή. Η δράση αυτή σταμάτησε προσωρινά τις εργασίες της και είχε επηρέασε κάποια τμήματα των πληροφοριακών συστημάτων της.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε μια ανεξάρτητη εταιρεία εξειδικευμένη στην κυβερνοασφάλεια, σε υπηρεσίες επιβολής νόμου καθώς και σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Η Colonial δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες ούτε καν για το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν κλειστοί οι αγωγοί της.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η εταιρεία έχει κλείσει τον κυριότερο αγωγό βενζίνης και άλλους αγωγούς.

Κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης, οι τρέχουσες τιμές αγοράς για βενζίνη και ντίζελ της περιοχής Κόλπου του Μεξικού σημείωσαν άνοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για βενζίνη και ντίζελ στo ΝΥΜΕΧ σημείωσαν άνοδο σε σχέση με τις τιμές αργού πετρελαίου. Τα futures βενζίνης σημείωσαν κέρδη της τάξης του 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 2,1269 δολάρια το γαλόνι και την ίδια ώρα τα futures για το ντίζελ, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 1,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,0106 δολάρια το γαλόνι.

Πώς διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα η αξία των δύο πετρελαϊκών προϊόντων θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί οι αγωγοί της εταιρείας. Το σημαντικότερο κλείσιμο αγωγών στην ιστορία της Colonial είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια του κυκλώνα Harvey, που είχε χτυπήσει τον κόλπο του Μεξικού το 2017,με αποτέλεσμα οι τιμές της βενζίνης που προέρχονται από την περιοχή να αγγίξουν το υψηλότερο σημείο της 5ετίας και του πετρελαίου το υψηλότερο της 4ετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας