Οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές επικράτησαν στις εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου εξασφαλίζοντας 64 έδρες, μόλις μία έδρα λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 65 εδρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι Πράσινοι, οι οποίοι επίσης τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζουν οκτώ έδρες, επιτρέποντας τον σχηματισμό μιας πλειοψηφίας υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ οι συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 31 βουλευτές στο Κοινοβούλιο Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο.

Η νικητήρια ομιλία της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον επικεντρώθηκε στα σχέδιά της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όταν θα το επιτρέχουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

«Ο λαός της Σκωτίας έδωσε την πλειοψηφία της Βουλής στα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Κάλιστα η πλειοψηφία τους είναι ακόμα ισχυρότερη από ό,τι στην προηγούμενη σύσταση του κοινοβουλίου» υπογράμμισε, ενώ παράλληλα απηύθυνε μήνυμα- προειδοποίηση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό  Μπόρις Τζόνσον: «Αν αρνηθεί να εγκρίνει το δημοψήφισμα δεν έρχεται απέναντι σε εμένα ή το κόμμα μου αλλά στον λαό της Σκωτίας» και πρόσθεσε: «Αν επιχειρήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εμποδίσει το δημοψήφισμα, θα αποδείξει ότι δεν είναι μια Ένωση μεταξύ ίσων εθνών και αυτό θα αποτελέσει το βασικό μας επιχείρημα για ανεξαρτησία».

Στο  δημοψήφισμα του 2014, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν 55% -45% για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τόσο το Brexit όσο και ο χειρισμός της κρίσης COVID-19 από τη βρετανική κυβέρνηση ενίσχυσαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας μεταξύ των Σκωτσέζων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή