Σε μια «βαθιά τρύπα» παραμένει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, επομένως εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντική στήριξη για να αναρρώσει από τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτό ισχυρίστηκε o επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Minneapolis, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Face the Nation», του δικτύου CBS.

Συγκεκριμένα, ο Neel Kashkari επεσήμανε πως η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει 8 με 10 εκατ. θέσεις εργασίας κάτω από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να χρήζει σημαντικής στήριξης. «Εμείς, στη Federal Reserve, κάνουμε ότι μπορούμε για να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, διότι αυτό είναι καλό για την οικονομία και είναι καλό για τις οικογένειες σε όλη τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως η έκθεση απασχόλησης για τον Απρίλιο, που δημοσίευσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, έδειξε απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας στο 6,1%, αντί της μείωσης στο 5,8% που ανέμεναν οι αναλυτές και μόλις 266.000 νέες προσλήψεις, αντί των τουλάχιστον 900.000 που ανάμεναν οι αναλυτές. Αν και οι προβλέψεις επιμένουν πως μέχρι τα τέλη της χρονιάς ο δείκτης ανεργίας θα υποχωρήσει σημαντικά, τα προχθεσινά στοιχεία δείχνουν πως η ανάκαμψη έρχεται αργά, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Πάντως, ο κ. Kashkari παραδέχτηκε πως υπάρχει μια δόση αλήθειας στην κριτική που ασκούν μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που καταγγέλλουν πως τα υψηλά επιδόματα ανεργίας λειτουργούν αποτρεπτικά για κάποιους Αμερικανούς να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, ώστε και με τη δικαιολογία της πανδημίας και του κορωνοϊού. Με το νέο πακέτο Μπάιντεν και στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών από τις συνέπειες της πανδημίας, στα επιδόματα ανεργίας εκατομμύρια Αμερικανών έχουν προστεθεί άλλα 300 δολάρια την εβδομάδα. Τα επιπλέον επιδόματα λήγουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή