Ενάντια στο φαραωνικό σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία Καναλιού στην Κωνσταντινούπολη τάχθηκε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Εάν κάποια ξένη χώρα μπει στον διαγωνισμό, θα κρατήσουμε αποστάσεις από την εν λόγω χώρα, όταν πάρουμε την εξουσία», προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ξεκαθαρίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θα τους πληρώσουμε». Υπενθύμισε δε, πως οι επόμενες εκλογές στη χώρα είναι το 2023.

Η προειδοποίηση Κιλιτσντάρογλου είχε αποδέκτη και τις τουρκικές τράπεζες, οι οποίες πιέζονται από το ερντογανικό καθεστώς για να χρηματοδοτήσουν το project.

Οι πολλοί επικριτές του έργου σημειώνουν ότι το Κανάλι θα επηρεάσει τη διεθνή συμφωνία του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία των πλοίων με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε ο Ερντογάν υποστήριξε πως… για την ώρα η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη συνθήκη του Μοντρέ, αλλά δεν έκανε πίσω από τα σχέδια του θεωρώντας πως το project προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή που ενισχύσει τον έλεγχο της τουρκικής στη ναυσιπλοΐα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα εμπορικά πλοία δεν γίνεται να υποχρεωθούν να πάρουν την εναλλακτική διαδρομή και πως το κανάλι θα πλήξει τους φορολογούμενους και το περιβάλλον. Επίσης, ανησυχούν για τις γεωπολιτικές συνέπειες από την αποδόμηση της Συνθήκης.

Κάθετα αρνητικός είναι και ο κεμαλιστής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, όχι μόνο διότι τα άδεια τουρκικά ταμεία δεν μπορούν να «σηκώσουν» το κόστος ενός τέτοιου έργου, αλλά κι επειδή το Κανάλι θα εκμηδενίσει τους υδάτινους πόρους για τους 16 εκατ. κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»
Διεθνή |

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»

Ο Ρώσος φωτορεπόρτερ Nikita Teryoshin παρακολούθησε, για χρόνια, εκθέσεις όπλων σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα φωτογραφικό βιβλίο. Η έκδοσή του προσφέρει μια ματιά στην ενοχλητικά πραγματική, επαίσχυντη και ευημερούσα επιχείρηση του πολέμου.