Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (ot.gr) σας έχει ενημερώσει πρώτος και εξ εγκύρων πηγών ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί και εκείνο στις ράγες του ένα ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα ΣΔΙΤ.

Το υπουργείο Υποδομών προωθεί ΣΔΙΤ για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια ευρώ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ των επομένων χρόνων.

Δίπλα όμως στην προωθούμενη λύση των ΣΔΙΤ κρατήστε χώρο στη μνήμη σας για μια ακόμη πληροφορία- εκτίμηση. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης θα πάνε στις κάλπες του 2023 με το Μετρό να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

————————————

Σχεδόν μισό δισ. ευρώ θα δοθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια για την προώθηση της μεταρρύθμισης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Αλλά, τι σημαίνει στη πράξη μεταρρύθμιση σε αυτόν το τομέα; Την απάντηση την βρήκα στην αναλυτική παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου Ελλάδα 2.0: «Η μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (ALMP) ανασχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο των ενεργών πολιτικών και προωθεί ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για άνεργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης».

Για την ακρίβεια, θα δοθούν 479 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 162 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τη μεταρρύθμιση των λεγόμενων παθητικών πολιτικών. Πιο συγκεκριμένα, «η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στόχος η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας».

———————————–

Στον επιχειρηματικό στίβο οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, άλλο να λες ότι επαναλειτουργεί η Pitsos και άλλο, να υποδέχεσαι μια νέα επένδυση της εκ Θεσσαλονίκης Pyramis που θα βασιστεί στην εξαγορά παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου της παραδοσιακής φίρμας που ανήκει ιδιοκτησιακά στην γερμανική BSH.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ή και πολύ περισσότερο να απαξιώσει την επιχειρηματική πρωτοβουλία του Νικόλα Μπακατσέλου να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική παρουσία στην περιοχή της Αττικής. Αλλά, ακόμη και δίνεται μια μάχη συμβολών, έστω και ως μάχη οπισθοφυλακών το σίγουρο είναι ότι η παραγωγική παρουσία της Pitsos στην ελληνική αγορά έλαβε τέλος.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι… Όλα ξεκίνησαν από ένα tweet του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει έσπευσε να «γράψει» τα εξής: «Χθες αργά το απόγευμα ενημερώθηκα επισήμως από την εταιρεία Pyramis ότι το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της Πίτσος έγινε. Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!».

Αλλά, για να πάμε να διαβάσουμε μαζί και ένα απόσπασμα από την επιστολή του «αφεντικού» της Pyramis που απευθύνεται στον υπουργό Γεωργιάδη: « (…)θα ήθελα να σας ενημερώσω και εγγράφως σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που αφορά στην εξαγορά του εξοπλισμού του εργοστασίου Πίτσος στο Ρέντη. Όπως ενημερώθηκα σήμερα από την διοίκηση της εταιρείας η πρόταση μας για αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου έχει γίνει δεκτή.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της συμφωνίας και στην υλοποίηση της επένδυσης από πλευράς μας, δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών».

Ο πρόεδρος και CEO της Pyramis είναι σαφής: Πρώτον, γίνεται λόγος για «αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου» και για επένδυση που θα έχει ως πυρήνα της, δύο γραμμές παραγωγής του εργοστασίου. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε και δεν θα μπορούσαμε στη βάση των επιλογών των Γερμανών να έχουμε επαναλειτουργία του εργοστασίου στου Ρέντη, έστω υπό τη μορφή της ενοικίασης ή άλλης μορφής ανάληψης της λειτουργίας και διαχείρισης.

Αν και είναι πρόωρο για να εξαχθούν συμπεράσματα εκείνο που φαίνεται ότι προωθείται είναι μια επένδυση της Pyramis σε άλλο χώρο (εντός της Αττικής) για την παραγωγή ηλεκτρικής κουζίνας. Βεβαίως, η ηλεκτρική κουζίνα που θα παράγει η Pyramis στις δικές της παραγωγικές εγκαταστάσεις θα φέρουν την σφραγίδα και την φίρμα της. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι Pitsos, μιάς και η φίρμα είναι καπαρωμένη…

Η Pyramis διαθέτει αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά φούρνους και εστίες.

Για όλους όσοι δεν γνωρίζουν τον Νικόλα Μπακατσέλο καταχωρώ εδώ το CV του.

Ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. και της Pyramis Deutschland GmbH, είναι γιος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Μπακατσέλου που ήταν και ο ιδρυτής της βιομηχανίας που διακρίθηκε στην αγορά των νεροχυτών, πριν περάσει στις τράπεζες, τις μετοχές και τα media.

Ο Νικόλας Μπακατσέλος στο παρελθόν διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην Imperium ΑΕΕΧ και μέλος του Δ.Σ στην Egnatia Bank Securities S.A. καθώς και μέλος του Δ.Συμβουλίου και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. (εκδότρια εταιρεία της εφημερίδας Αγγελιοφόρος). Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Ιούνιο 2016 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της Attica Bank.

Υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος. Είναι μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης του δημόσιου ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης, Έφορος του Κολλεγίου Anatolia, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΕ και Επίτιμος Πρόξενος Βελγίου στην Βόρεια Ελλάδα.

Έχοντας υπάρξει, για αρκετά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο – Αμερικανικού Επιμελητηρίου τον Ιούνιο 2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του AMCHAM και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος και από τον Ιούνιο του 2019 είναι Πρόεδρος του AMCHAM.

Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.

————————————————

Ένα μεγάλων διαστάσεων έργο του 2006 του δάσκαλου Γιάννη Μόραλη έχει μία από τις υψηλότερες εκτιμήσεις τιμών στη δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams της 19ης Μάϊου 2021 στο Παρίσι. Οι αναγνωρίσιμες Σιλουέτες του Μόραλη – ένα ακρυλικό σε καμβά, διαστάσεων 120 Χ 106 cm- «βγαίνει» για να βρεθεί ενώπιον των συλλεκτών με μια εκτίμηση τιμής ανάμεσα στα 200 και τα 300 χιλιάδες ευρώ. Όσοι φιλότεχνοι…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται
Inside Stories |

Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται

Μια μεγάλη ευκαιρία αποτελεί για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η δυνατότητα που της δίνεται για να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού ελέγχου της στην κοινοπραξία με την Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) – κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συγκροτήματος καζίνο στο Ελληνικό.

Η Μπριζίτ Μακρόν στο Καλλιμάρμαρο, το 2% για την Άμυνα και το καλοκαίρι στο Αιγαίο και τα δασικά των εκκλησιαστικών φιλέτων
Inside Stories |

Η Μπριζίτ Μακρόν στο Καλλιμάρμαρο, το 2% για την Άμυνα και το καλοκαίρι στο Αιγαίο και τα δασικά των εκκλησιαστικών φιλέτων

Η Μπριζίτ Μακρόν στο Καλλιμάρμαρο, το 2 % για την Άμυνα και το καλοκαίρι στο Αιγαίο, τα δασικά των εκκλησιαστικών φιλέτων και η επόμενη μέρα της πανδημίας.

Το παραγωγικό εργαστήρι του ΕΔΥΤΕ, η πρωτοβουλία για τους τεχνοβλαστούς των ερευνητών και το πράσινο μήνυμα στο μπουκάλι
Inside Stories |

Το παραγωγικό εργαστήρι του ΕΔΥΤΕ, η πρωτοβουλία για τους τεχνοβλαστούς των ερευνητών και το πράσινο μήνυμα στο μπουκάλι

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση του αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Στράτου Στυλιανίδη διαβάζω: «Με το διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της National Bank of Greece έκλεισε ένας κύκλος για το φ-water και ανοίγει ένας νέος για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Ο πολυμήχανος Marcel της AtlasInvest και η νέα επένδυση του CVC, η «πρωτιά» του Ελλάδα 2.0 και οι προτεραιότητες του Μαξίμου
Inside Stories |

Ο πολυμήχανος Marcel της AtlasInvest και η νέα επένδυση του CVC, η «πρωτιά» του Ελλάδα 2.0 και οι προτεραιότητες του Μαξίμου

Από το twitter: H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν |@vonderleyen επισκέπτεται την Ελλάδα, στις 17/06, επ'ευκαιρία της αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από την @EU_Commission, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο Πόλσον και η αύξηση της Alpha, οι ξένοι θεσμικοί και τα ειδικά ομόλογα της Πειραιώς και το ένα βήμα πίσω του μεγαλομετόχου του ΟΛΘ
Inside Stories |

Το σχέδιο Πόλσον και η αύξηση της Alpha, οι ξένοι θεσμικοί και τα ειδικά ομόλογα της Πειραιώς και το ένα βήμα πίσω του μεγαλομετόχου του ΟΛΘ

Όπως επιμένουν καλοί φίλοι η κίνηση του Τζον Πόλσον ούτε τυχαία ήταν, ούτε θα μείνει στο επίπεδο ενός… δημοσιεύματος.

Οι «300» του ΕΝΦΙΑ, η εμπλοκή με τις νέες ταυτότητες, οι πτήσεις από Ρωσία και οι business των Ισραηλινών
Inside Stories |

Οι «300» του ΕΝΦΙΑ, η εμπλοκή με τις νέες ταυτότητες, οι πτήσεις από Ρωσία και οι business των Ισραηλινών

Πάνω από 300 και πλέον επαγγελματίες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων συμμετείχαν στο δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης.

Το Olayan Group και οι business του, το Μαξίμου και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι «αγορές» των Ολλανδών της Reggeborgh
Inside Stories |

Το Olayan Group και οι business του, το Μαξίμου και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι «αγορές» των Ολλανδών της Reggeborgh

Πόσο απέχει το Βόλφσμπουργκ από το νησί της Αστυπάλαιας; Πριν την απάντηση για τα χιλιόμετρα και τα ναυτικά μίλια καλό είναι να θυμηθούμε το τι ακριβώς είναι το Βόλφσμπουργκ, η πόλη των 120.538 κατοίκων στην Κάτω Σαξονία, γνωστή στο ευρύ κοινό από δύο χαρακτηριστικά στοιχεία του.

Οι πράσινες κιλοβατώρες, ο πρωθυπουργός startuper, οι συμμαχίες των φορτιστών και ο «φρέσκος» ορκωτός!
Inside Stories |

Οι πράσινες κιλοβατώρες, ο πρωθυπουργός startuper, οι συμμαχίες των φορτιστών και ο «φρέσκος» ορκωτός!

Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση προέρχεται από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη. Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.