Το Facebook είχε σοκάρει τους χρήστες της εφαρμογής WhatsApp, στις αρχές της χρονιάς, όταν ζητούσε την αποδοχή εκ μέρους τους νέας πολιτικής χρήσης της εφαρμογής που θα επέτρεπε τον διαμοιρασμό περισσότερων προσωπικών δεδομένων με τη μητρική εταιρεία, σε αντίθετη περίπτωση ουσιαστικά γινόταν ο υπαινιγμός ότι θα χαθεί η πρόσβαση στον λογαριασμό.

Επρόκειτο για έναν τυπικό τρόπο λειτουργίας του Facebook, καθώς η εταιρεία επί σειρά ετών χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα για την προσέλκυση διαφημίσεων. Λίγο νωρίτερα υπήρξε η διαρροή της ψευδούς είδησης ότι οι λογαριασμοί του WhatsApp θα συνδεθούν με τους λογαριασμούς του Facebook. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο προσπαθούσε να εξαργυρώσει τα οφέλη μιας εφαρμογής για την απόκτηση της οποίας δαπάνησε το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά χρόνια πριν.

Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών ήταν εντός των τελευταίων μηνών χρήστες της εφαρμογής να καταφύγουν σε άλλες ανάλογες υπηρεσίες μηνυμάτων, όπως το Signal και το Telegram, οδηγώντας το Facebook στην αναγκαστική επιλογή να καθυστερήσει τα σχέδια αλλαγών που είχε.

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε διαβεβαιώσεις ότι η λειτουργία κρυπτογράφησης end-to-end του WhatsApp θα διατηρηθεί και ότι κανείς τρίτος δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις. Παρόλα αυτά το Facebook δεν εξήγησε ποτέ γιατί οι χρήστες θα έπρεπε να αποδεχθούν τη νέα πολιτική χρήσης.

Δόθηκε μάλιστα και μία μορφή τελεσιγράφου προς τους χρήστες του WhatsApp ότι η αποδοχή θα έπρεπε να γίνει έως τις 15 Μαΐου. Η μη συμμόρφωση με τη νέα πολιτική χρήσης θα είχε σαν αποτέλεσμα την προβληματική εμπειρία χρήσης της εφαρμογής. Ουσιαστικά, οι χρήστες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή καθώς δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανάγνωσης ή αποστολής μηνυμάτων.

Τελικά, λίγες μόνο ημέρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου, το Facebook ουσιαστικά παραδέχθηκε την ήττα του. Πλέον, η αποδοχή των νέων κανονισμών δεν είναι υποχρεωτική για τη χρήση της εφαρμογής. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι η πλειοψηφία των χρηστών του WhatsApp έχει αποδεχθεί τη νέα πολιτική χρήσης, κανένας λογαριασμός δεν θα διαγραφεί και ότι όσοι δεν προχώρησαν σε αποδοχή απλά θα δέχονται σχετικές υπενθυμίσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμα και έτσι όμως το Facebook δημιούργησε ένα νέο πρόβλημα για τον εαυτό του: ουσιαστικά επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το WhatsApp χωρίς να συμφωνούν με τους όρους χρήσης, αλλά συγχρόνως δεν υπάρχει τρόπος για τους χρήστες που αποδέχθηκαν τους νέους όρους να αλλάξουν την επιλογή τους και να απορρίψουν τις αλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI