Όταν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοινώναμε την πρωτοβουλία THE GREEKS ARE BACK, διατηρούσαμε φυσικά την υπόρρητη προσδοκία ότι το εγχείρημα αυτό θα έβρισκε ευήκοα ώτα στους Έλληνες που εργάζονται σε σημαντικές θέσεις σε εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, είναι εξίσου αληθές ότι δεν περιμέναμε να έχουμε συγκεντρώσει, σε λίγες μόνον εβδομάδες, δεκάδες στελέχη, οι οποίοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα μας, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους στην 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον προσεχή Οκτώβριο.

Τελικά, από τη σημαντική αυτή δεξαμενή στελεχών και για αποκλειστικά οργανωτικούς και πρακτικούς λόγους, θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε, στις 21/10/21, 50 Έλληνες ανώτερα στελέχη, που εργάζονται σε 40 και πλέον μεγάλες διεθνείς εταιρείες, σε 13 χώρες του Κόσμου. Τα στελέχη αυτά εργάζονται σε πραγματικά καίριες θέσεις μεγάλων διεθνών εταιρειών στο εξωτερικό και αποδέχθηκαν ασμένως την πρόσκληση να έρθουν στην Ελλάδα, για να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αυτός, ακριβώς, είναι και ο στόχος της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK: η οργάνωση, σε ετήσια βάση, μιας Διάσκεψης Ελλήνων – ανώτερων στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό, για να συζητήσουν και να προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η Διάσκεψη θα περιλαμβάνει συζητήσεις σε Ολομέλεια και σε έξι Ομάδες Εργασίας, στις οποίες θα συζητηθεί πώς μπορεί να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στους εξής τομείς: Πράσινες Επενδύσεις, Φορολογικό Πλαίσιο, Προσέλκυση Ταλέντων, Καινοτομία/Έρευνα & Ανάπτυξη, Ψηφιακή Μετάβαση και Silver Economy.

Οι προτάσεις της 1ης Διάσκεψης THE GREEKS ARE BACK θα αποτυπωθούν σε κείμενο υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», το οποίο θα σταλεί στους ενδιαφερόμενους φορείς, αποτελώντας περιεκτική συμβολή εφαρμοσμένης πολιτικής στο κρίσιμο αυτό πεδίο για την ελληνική οικονομία.

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα προσπαθεί να ξαναμπεί επιτέλους στον δρόμο της ανάπτυξης, οι δυνάμεις του Ελληνισμού, εντός και εκτός συνόρων, πρέπει να αθροίζονται και να μπολιάζονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον Κόσμο, η οποία διαθέτει αυτό το ανεκτίμητο και μοναδικό κεφάλαιο, δηλαδή το άλλο μισό της που διακρίνεται και ακτινοβολεί με τις επιδόσεις του στο εξωτερικό. Θα ήταν, συνεπώς, ασυγχώρητη σπατάλη και αβελτηρία να μην εγκύψει η χώρα, υπό την οιαδήποτε συντεταγμένη θεσμική εκδοχή, σε αυτή τη δεξαμενή γνώσεων και εμπειριών, ώστε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το πλαίσιο για την υποδοχή ξένων επενδύσεων.

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος είναι ιδρυτής The Greeks Are Back και Διευθύνων Σύμβουλος Public Affairs and Networks

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion