Στα… αζήτητα βρίσκονται τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στην περιφέρεια Λάτσιο της Ιταλίας, στην οποία υπάγεται η Ρώμη, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία ανέστειλε μέσα στον Μάρτιο για κάποιο διάστημα τους εμβολιασμούς με AstraZeneca λόγω της ανησυχίας για τα πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων. Αντίστοιχα, για τον ίδιο λόγο «πάγωσαν» προσωρινά οι προμήθειες εμβολίων της J&J.

Έκτοτε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι εμβολιασμοί έχουν ξαναρχίσει με τα εμβόλια και των δύο εταιρειών, αλλά με σύσταση να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Αδιάθετα 100.000 εμβόλια

Η περιφέρεια Λάτσιο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι, ενώ τα ραντεβού για Pfizer-BioNTech ήταν πλήρη έως τα τέλη Μαΐου, περίπου 100.000 εμβόλια των AstraZeneca και J&J ήταν ακόμη διαθέσιμα, και ότι οι άνθρωποι πρέπει να κλείσουν ραντεβού για το πρώτο διαθέσιμο εμβόλιο.

«Σημειώστε ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ανακοίνωση της περιφερειακής διεύθυνσης για την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Η ανακοίνωση αποτυπώνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στο να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς όταν δίνουν την επιλογή στο κοινό να διαλέξει μεταξύ των διαθέσιμων εμβολίων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ιταλία έχει αναθέσει στις 20 περιφέρειές της τη διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Έτσι, σε αντίθεση με κάποιες περιφέρειες που δίνουν ελάχιστα περιθώρια επιλογής στους κατοίκους, το Λάτσιο επιτρέπει στους κατοίκους να επιλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν.

Άλλες ιταλικές περιοχές αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις στην προμήθεια εμβολίων της Pfizer.

Η Καμπάνια, γύρω από τη Νάπολη, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός έως την Τετάρτη, επειδή έχουν εξαντληθεί τα εμβόλια. Την περασμένη εβδομάδα, η Σικελία ανακοίνωσε ότι πασχίζει να πείσει άτομα άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο της AstraZenenca λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που έλαβε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή