Πολιτικές, οικονομικές και νομικές διαστάσεις λαμβάνει στην Τουρκία το θέμα του υψηλού πληθωρισμού που τροφοδοτείται από την ελεύθερη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η εθνική υπηρεσία στατιστικής TurkStat ανακοίνωσε σήμερα ότι η μήνυση που υπέβαλε κατά της εταιρείας ENAGroup, ενός ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας πληθωρισμού, αφορά στην θολή μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρεία και όχι στα αποτελέσματά της που δείχνουν ότι ο τιμάριθμος αυξήθηκε περισσότερο από τα επίσημα στοιχεία.

«Είναι υποχρεωμένοι να εκφράσουν την οπτική της έρευνας, την μέθοδο δειγματισμού και τον όγκο των δειγμάτων, τη συλλογή δεδομένων και τον χρόνο αίτησης μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας,» ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Η κυβερνητική υπηρεσία ζήτησε την επιβολή προστίμου στην ENAGroup για «τη σκόπιμη δυσφήμηση» του επίσημου ινστιτούτου στατιστικής και για «την παραπλάνηση της κοινής γνώμης,» όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η ENAGroup άρχισε να δημοσιεύει τα δικά της στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο εν μέσω κριτικής από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η επίσημη υπηρεσία υποβαθμίζει τις αυξήσεις τιμών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, δήλωσε προ ημερών ότι η εταρεία έχει ως στόχο «να πλήξει και δυσφημήσει την τουρκική υπηρεσία στατιστικής,» διαδίδοντας παραπλανητικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η TurkStat δεν πειράζει τους αριθμούς ούτε ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 30-40%,» τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής