Στις 13 Μαΐου, στις έξι το απόγευμα, στην οδό Μεσογείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο υπουργός Κώστας Σκρέκας θα υποδεχτεί την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η συνάντηση θεωρείται από κύκλους του ΥΠΕΝ, ως μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας αλλά και εργασίας, ενώ στην ατζέντα της συζήτησης, κατά τις πληροφορίες, θα τεθούν οκτώ υποθέσεις που αφορούν στην ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροδότηση… επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Επί της ουσίας ο Κώστας Σκρέκας θα επιδιώξει να επιχειρηματολογήσει για έξι αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρ. Επιτροπή αποζητώντας την έγκριση τους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Το έβδομο θέμα που θα ανοίξει ο υπουργός ΠΕΝ, κατά τις πηγές, είναι η πρόσφατη εκκίνηση της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, γνωστή και με την κωδική ονομασία «Ήφαιστος». Και το όγδοο είναι η προς κλείσιμο παλαιότερη υπόθεση ανταγωνισμού (antitrust) της ΔΕΗ με το μονοπώλιο στο λιγνίτη.

Ειδικότερα, και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες οι «φάκελοι» είναι:

  1. Η θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM).

Αφορά τις ευέλικτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και πρόκειται για έναν μόνιμο μηχανισμό που θα αντικαταστήσει τον προσωρινό. Με βάση τον CRM οι σταθμοί παραγωγής θα αποζημιώνονται για την επάρκεια ισχύος και συγκεκριμένα για την ευελιξία τους να ανταποκρίνονται στις εντολές του Διαχειριστή προκειμένου να διαθέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργειας.

Η εφαρμογή του CRM αναμένεται να ξεκλειδώσει… τις νέες επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ που ετοιμάζουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Elpedison και Damco Energy για την κατασκευή νεών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι ήδη η Mytilineos, ανεξάρτητα, από την έκβαση του αιτήματος βρίσκεται στην τελευταία φάση της κατασκευής σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός ΠΕΝ έχει αναγγείλει την προκοινοποίηση της πρότασης για τον Ιούνιο στην Κομισιόν.

  1. Η καθιέρωση μηχανισμού αποζημίωσης για τις μονάδες στρατηγικής εφεδρείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για αίτημα που αφορά κατά κύριο λόγο τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες αν και κλείνουν, θα πρέπει να μένουν σε επιφυλακή προκειμένου να καλύπτουν ανάγκες ηλεκτροδότησης ιδίως σε περιόδους έκτακτων συνθηκών.

  1. Αποζημιώσεις για έξτρα δαπάνες από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων.

Το ΥΠΕΝ, μιμούμενο αντίστοιχη πρακτική της Γερμανίας, ζητά την έγκριση αποζημιώσεων για επιπλέον δαπάνες που έχουν προκύψει από το κλείσιμο εργοστασίων και ορυχείων στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα τρία προαναφερόμενα αιτήματα πρόσφατα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας φανέρωσε εμμέσως πλην σαφώς τον προβληματισμό των Βρυξελλών για την έγκριση τους, και δεν απέκλεισε την ανάγκη να καθιερωθεί ένας ενιαίος μηχανισμός. Ιδίως για τις δύο πρώτες λειτουργίες της ηλεκτροπαραγωγής. Το τελευταίο δεν το αποκλείουν και πηγές του ΥΠΕΝ, με τις οποίες συνομίλησε ο Ο.Τ.

Αποθήκευση ενέργειας

  1. Πλαίσιο τιμολόγησης των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ ζητά επίσης, έχοντας αποστείλει και σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, ζητά την έγκριση πλαισίου τιμολόγησης για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

  1. Πλαίσιο τιμολόγησης για υβριδικά συστήματα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Αντίστοιχο αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες των συγκεκριμένων επενδύσεων, έχει τεθεί και για τα υβριδικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, χαρακτηρίζονται και ως το «νέο κύμα επενδύσεων» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα συστήματα ΑΠΕ στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ επιδιώκει το πράσινο φως από την Κομισιόν ώστε να καταθέσει και τις τελικές νομοθετικές προτάσεις για την πυροδότηση επενδύσεων τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

  1. Έγκριση της συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Αν και θεωρείται τυπική διαδικασία, εντούτοις η πρόσφατη επενδυτική απόφαση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRUΑλεξανδρούπολης, προϋποθέτει την έγκριση της Κομισιόν.

Κι αυτό καθώς ο ΔΕΣΦΑ ως Διαχειριστής, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού όταν εμπλέκεται σε ΑΣΦΑ, δηλαδή, σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου. Τέτοιο θεωρείται το FSRU Αλεξανδρούπολης. Πάντως επειδή στο συγκεκριμένο project, έχει εισέλθει και η Bulgartansgaz, ο Βούλγαρος Διαχειριστής φυσικού αερίου εκτιμάται πως δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα ζητήματα ως προς τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ.

Το ξεκλείδωμα της συμμετοχής του Έλληνα Διαχειριστή, θα οδηγήσει τους μετόχους του FSRU Αλεξανδρούπολης να λάβουν και την επενδυτική απόφαση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Οι «φάκελοι» της ΔΕΗ

  1. Η υπόθεση «Ήφαιστος»

Το 2017 η DG Comp. σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν διενεργήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη αλλά στον ΑΔΜΗΕ.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας εταιρίας στις χονδρεμπορικές αγορές, δηλαδή το αν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαρτίου με ανακοίνωσή της που συνοδευόταν και από δηλώσεις της Βεστάγκερ έκανε γνωστή την εκκίνηση της έρευνας για ενδεχόμενες καταχρηστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις για την υπόθεση αλλά και να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τουλάχιστον στις παρούσες συνθήκες.

  1. Ο φάκελος του λιγνίτη – antitrust

Προς κλείσιμο οδεύει η υπόθεση της καταδίκης της ΔΕΗ για την μονοπωλιακή πρόσβαση στον λιγνίτη.

ΥΠΕΝ και DG Comp έχουν έλθει σε συμφωνία για τη θέσπιση μίας διαδικασίας μέσω της οποία η ΔΕΗ θα προσφέρει σε τιμές, όχι κάτω του κόστους, προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας από τη λιγνιτική παραγωγή ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και ανταγωνιστές της σε αυτήν.

Το market test έχει ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν στην οριστική συμφωνία για την εφαρμογή του σχετικού τρόπου διάθεσης των προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια