Κλειστός παραμένει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ. Βασική αιτία είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία της Βουλγαρίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς η Σόφια απαιτεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές που άπτονται ιστορικών και γλωσσικών ζητημάτων.

Το βουλγαρικό βέτο φαίνεται πως αναγκάζει τις Βρυξέλλες στην αναζήτηση εναλλακτικής τακτικής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και για τις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Μία από αυτές είναι η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας με εκείνη της Αλβανίας, καθώς μέχρι σήμερα ήταν ατύπως αποδεκτό ότι οι δύο χώρες προχωρούσαν «πακέτο».

«Η θέση της Επιτροπής είναι ότι και οι δύο πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Θέλουμε να δούμε τη διακυβερνητική διάσκεψη να ξεκινά και για τις δύο, το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ‘Αννα Πιζονέρο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι όπως έχει ήδη δηλώσει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Όλιβερ Βάρχελι, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, το Συμβούλιο της ΕΕ  θα αποφασίσει αν και πώς θα γίνει η λεγόμενη «αποσύνδεση».

Ο Ζάεφ στις Βρυξέλλες

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε αυτό το μέτωπο και οι περαιτέρω εξελίξεις συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, τέθηκε και η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας – όπως και άλλων στην περιοχή – από τα κοινοτικά ταμεία, κυρίως για την προώθηση επενδύσεων στις υποδομές και την αντιμετώπιση της Covid-19. Κι αυτό ανεξαρτήτως της προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μιας και τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις κυβερνήσεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Πρέπει να σημειωθεί δε ότι, όσον αφορά στην Αλβανία, η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση και ο θρίαμβος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα μοιάζουν να εκτονώνουν προς το παρόν τις πολιτικές συγκρούσεις, πολλαπλασιάζοντας τις ελπίδες για ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Ακόμη κι αυτό αν γίνει, πάντως, όλα δείχνουν πως η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά αργή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα