Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ του κλάδου της εστίασης με το ποσό των 330 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Παρότι η πλατφόρμα τεχνικά είναι έτοιμη και θα άνοιγε σήμερα, από τις Βρυξέλλες δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για την έγκριση του προγράμματος, με συνέπεια να αναβληθεί μέχρι νεωτέρας η υποβολή των αιτήσεων από τους επιχειρηματίες.

Την αναβολή γνωστοποίησε μέσω twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφέροντας: «Η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην Εστίαση είναι έτοιμη και αναμένουμε για να την θέσουμε σε λειτουργία την τελική έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ. Αναμένεται τις επόμενες μέρες και ξεκινάμε αμέσως».

Από την πλευρά των επιχειρήσεων εστίασης ωστόσο, τονίζεται πως αυτό που είναι σημαντικότερο είναι ο χρόνος των εκταμιεύσεων και όχι το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Με βάση την έως τώρα πληροφόρηση οι επιχειρηματίες θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του μήνα ή αρχές του Ιουνίου. Έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη.

34.000 επιχειρήσεις θα ενισχυθούν

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν μια στις δυο επιχειρήσεις του κλάδου, περίπου 34.000.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:

. παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

. να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

. για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

. επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.

. επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Που θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Ποσό επιδότησης

Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.

Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις