Oι διεθνείς πιέσεις, αλλά και δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες στην οικονομία, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί.
Και είναι κοινή διαπίστωση στις οικονομικές μελέτες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι όσο οι θερμοκρασίες αυξάνουν και οι πολιτικές παραμένουν αμετάβλητες, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα είναι μακροπρόθεσμες.
Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνέπειες αυτές θα μικρότερες για την Ευρώπη στο σύνολό της, οι μελέτες δείχνουν ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τη νότια Ευρώπη, σε σχέση με τη βόρεια.
Αυτό αναφέρει και η έκθεση της της Goldman Sachs, στην οποία υπενθυμίζει ότι η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και να φτάσει στην ουδετερότητα του άνθρακα το 2050.
Η GS αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα roadmap για την ανάπτυξη των απαιτούμενων πολιτικών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, μέσω δύο βασικών πυλώνων.
Ο πρώτος είναι ένα ευρύ φάσμα μέτρων για περικοπή των εκπομπών και το δεύτερο η σημαντική αύξηση στις πράσινες επενδύσεις.
Στην έκθεσή του, ο διεθνής επενδυτικός οίκος, εξετάζει τις πιθανές μακροοικονομικές συνέπειες της αποανθρακοποίησης της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πιθανό κόστος μείωσης των εκπομπών όσο και τα πιθανά οφέλη από υψηλότερες επενδύσεις.
Αν και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, οι αναλυτές προβλέπουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, το πραγματικό ΑΕΠ της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία θα μειωθεί κατά περίπου 1%.
Στον αντίποδα, η ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 2% έως το 2030, με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα το διάστημα 2021-26 λόγω του περιβαλλοντικών στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο σημείο αυτό η Goldman επισημαίνει κάποιες αβεβαιότητες, που σχετίζονται κυρίως με το πόσοι ιδιώτες θα δραστηριοποιηθούν στις πράσινες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα σημαντικός λόγος που οι συνέπειες στην Ευρώπη θα είναι πιο περιορισμένες είναι ό, τι σε σχέση με πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Η Πράσινη Συμφωνία της Κομισιόν στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 και να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Σύμφωνα με τα εως τώρα στοιχεία έχει επιτευχθεί μεγάλο μέρος του στόχου, με τις εκπομπές να έχει μειωθεί κατά περίπου 25% από το 1990.
Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες δράσεις.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι συνάδελφοί τους στον τομέα έρευνας των κεφαλαιαγορών έχουν αποδείξει ότι προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απαλλαγή από τον άνθρακα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πέντε βασικοί τομείς, οι οποίοι από κοινού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των ευρωπαϊκών εκπομπών: μεταφορές, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευές, θέρμανση και τρόφιμα / γεωργία.
Latest News
Χωρίς μείωση ορυκτών καυσίμων η ατζέντα του Αζερμπαϊτζάν για την COP29
Τι προτάσσει στην ατζέντα της COP29 ο υπουργός του Αζερμπαϊτζάν που θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο για το κλίμα
Πόσο θα μειώσει το ενεργειακό κόστος η διείσδυση των ΑΠΕ - Χρειάζεται περισσότερη αιολική ενέργεια
Οι επισημάνσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ επί του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ)
Πατήθηκε το κουμπί για νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας - Πού θα χωροθετηθούν
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τον τρίτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης ενέργειας - Τι προβλέπει για μονάδες μπαταριών και φωτοβολταϊκά
Αύξηση 23% στις παραγγελλίες για ανεμογεννήτριες - Ποιος έχει τα σκήπτρα
Οι παγκόσμιες παραγγελίες για χερσαίες ανεμογεννήτριες έφτασαν τα 91,2 GW το α΄ εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 23% σε ετήσια βάση
Πόσο κερδίζει η ΕΥΑΘ από τη συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Η συμφωνία της ΕΥΑΘ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται να επιφέρει πρόσθετο όφελος από τη μεταβίβαση πιστοποιητικών για την «πράσινη» ενέργεια
Αυτές είναι οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050
Η κλιματική αλλαγή απειλεί πολλές περιοχές του πλανήτη – Οι πόλεις που ίσως βρεθούν κάτω από το νερό τα επόμενα 25 χρόνια δεν είναι μακριά μας, ούτε άγνωστες
Πώς θα κινούνται τα φορτηγά του μέλλοντος;
Οι κατασκευαστές φορτηγών βρίσκονται υπό πίεση για να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων τους. Σε ποια εναλλακτική πρέπει να στραφούν όμως; Στις μπαταρίες ή στις κυψέλες καυσίμου;
Πέφτει η στάθμη σε τέσσερις φυσικές λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας
Βόλβη, Κορώνεια, Δοϊράνη και Πικρολίμνη βιώνουν τις επιπτώσεις από την ξηρασία στη Μεσόγειο, σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων
Νέο σταθμό αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας κατασκευάζει Κίνα
Η κατασκευή του ενεργειακού σταθμού έχει κόστος 270 εκατομμυρίων ευρώ ενώ αναμένεται ότι θα έχει συνδεθεί στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της Κίνας μέχρι το τέλος της χρονιάς
ΟΤ FORUM – Αλεξόπουλος: Τα 3+1 πρωτοποριακά «πράσινα» projects
Ο καθηγητής του Άαχεν Σπύρος Αλεξόπουλος μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ - Από την τηλεθέρμανση στις βιοϋδρογέλες