Oι διεθνείς πιέσεις, αλλά και δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες στην οικονομία, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί.

Και είναι κοινή διαπίστωση στις οικονομικές μελέτες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι όσο οι θερμοκρασίες αυξάνουν και οι πολιτικές παραμένουν αμετάβλητες, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα είναι μακροπρόθεσμες.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνέπειες αυτές θα μικρότερες για την Ευρώπη στο σύνολό της, οι μελέτες δείχνουν ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τη νότια Ευρώπη, σε σχέση με τη βόρεια.

Αυτό αναφέρει και η έκθεση της της Goldman Sachs, στην οποία υπενθυμίζει ότι η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και να φτάσει στην ουδετερότητα του άνθρακα το 2050.

Η GS αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα roadmap για την ανάπτυξη των απαιτούμενων πολιτικών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, μέσω δύο βασικών πυλώνων.

Ο πρώτος είναι ένα ευρύ φάσμα μέτρων για περικοπή των εκπομπών και το δεύτερο η σημαντική αύξηση στις πράσινες επενδύσεις.

Στην έκθεσή του, ο διεθνής επενδυτικός οίκος, εξετάζει τις πιθανές μακροοικονομικές συνέπειες της αποανθρακοποίησης της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πιθανό κόστος μείωσης των εκπομπών όσο και τα πιθανά οφέλη από υψηλότερες επενδύσεις.

Αν και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, οι αναλυτές προβλέπουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, το πραγματικό ΑΕΠ της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία θα μειωθεί κατά περίπου 1%.

Στον αντίποδα, η ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 2% έως το 2030, με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα το διάστημα 2021-26 λόγω του περιβαλλοντικών στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο σημείο αυτό η Goldman επισημαίνει κάποιες αβεβαιότητες, που σχετίζονται κυρίως με το πόσοι ιδιώτες θα δραστηριοποιηθούν στις πράσινες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα σημαντικός λόγος που οι συνέπειες στην Ευρώπη θα είναι πιο περιορισμένες είναι ό, τι σε σχέση με πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Η Πράσινη Συμφωνία της Κομισιόν στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 και να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Σύμφωνα με τα εως τώρα στοιχεία έχει επιτευχθεί μεγάλο μέρος του στόχου, με τις εκπομπές να έχει μειωθεί κατά περίπου 25% από το 1990.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες δράσεις.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι συνάδελφοί τους στον τομέα έρευνας των κεφαλαιαγορών έχουν αποδείξει ότι προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απαλλαγή από τον άνθρακα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πέντε βασικοί τομείς, οι οποίοι από κοινού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των ευρωπαϊκών εκπομπών: μεταφορές, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευές, θέρμανση και τρόφιμα / γεωργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη