Μιας και «πιάσαμε» ψιλοκουβέντα για τα διδακτορικά, ας ρίξουμε και μια ματιά στο τι αναφέρει σχετικά και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Σε μία από τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις του, προβλέπεται και η καθιέρωση συγχρηματοδοτούμενων διδακτορικών που θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά αποτελούν μέρος μιας συνολικής προωθούμενης παρέμβασης στο χώρο του δημόσιου πανεπιστημίου προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα, η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Για την παρέμβαση αυτή θα αντληθούν κεφάλαια από μια δεξαμενή 471 εκατομμυρίων ευρώ. Το ακριβές ποσό που θα κατευθυνθεί για τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί…

——————————–

“By the book”, είναι η συνήθης απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στις κατά καιρούς «γκρίνιες» για καθυστερήσεις σε υποθέσεις ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος όπως το Ελληνικό ή το Λιμάνι του Πειραιά. Τι σημαίνει, όμως, η “by the book” οδός στην πράξη; Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι η οδός αυτή είναι η μοναδική που κατοχυρώνει το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Από την άλλη μεριά του λόφου, υποστηρίζεται ότι η συστηματική υποβολή ερωτημάτων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή η αναφορά στο ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας απλώς είναι «δαπάνη χρόνου» στο βωμό της μη ανάληψης πολιτικών ευθυνών.

—————————

Πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχουν θύλακες στα ενδότερα του Μαξίμου που θα ήθελαν να υπάρχει μια τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο και με διοίκηση που να υποδέχεται κυβερνητικές υποδείξεις. Η «Πειραιώς» είναι πολύ μεγάλη για να «χωρέσει» σε τέτοιου είδους σχέδια, αλλά το ίδιο – για πολλούς και διαφορετικούς λόγους- δεν ισχύει για την Τράπεζα Αττικής. Η τελευταία «παίζει», πάντα,  σε σενάρια αυτής της μορφής. Φαίνεται ως διαθέσιμη επιλογή…

Ωστόσο, σχεδόν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν το ίδιο… όνειρο με τη συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά καμιάς δεν της «βγήκε». Μπορεί να θελήσει να το επιχειρήσει και η σημερινή κυβέρνηση. Κανείς δεν ξέρει…

Πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι εξ αρχής υπονομευμένη. Οπότε…

Στο μεταξύ, προχωρά άμεσα το σχέδιο για την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων και καταθέσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση.

—————————

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι μία μεγάλη επένδυση που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας πρόκειται να ξαναπάρει μπρος. Ο λόγος αφορά στην επέκταση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται σε περίπου μισό δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η δυναμικότητα του αεροδρομίου θα αυξηθεί από 26 εκατομμύρια επιβάτες που είναι σήμερα σε 33 εκατομμύρια.

————————–

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 50 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, που έχουν δρομολογήσει επενδύσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν.

————————-

Δεν ξέρω τι θα γίνει, εν τέλει, με τη θρυλούμενη εξαγορά της Chipita από την πολυεθνική Mondelez. Οι δύο υφιστάμενοι μέτοχοι, ο Όμιλος Olayan και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, θέλουν να πουλήσουν και ο αποφασιστικός λόγος ανήκει, δίχως άλλο, στους Άραβες. Οι σχέσεις των δύο μετόχων, όπως επιμένουν οι σχετικές πληροφορίες, δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο μιας και η πολύχρονη συγκατοίκηση έχει δείξει σημεία κόπωσης. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο μικρότερος μέτοχος δηλαδή ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά, θα ήθελε να κρατήσει και μετά την πώληση της Chipita μια σειρά από θυγατρικές εταιρείες όπως η Nikas στην Ελλάδα και μία στη μακρινή Ινδία.

————————–

Τελικά η προσπάθεια να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής συνολικά για τα εναπομείναντα assets της άλλουε κραταιάς εταιρείας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» δεν είχαν αποτέλεσμα. Κι έτσι άρχισαν οι πλειστηριασμοί, κομμάτι – κομμάτι, για τα ακίνητα της εταιρείας. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου της εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια «διαμάντια», όπως το κτήριο όπου στεγαζόταν το στρατηγείο της εταιρείας στη Λεωφόρο Κηφισίας.

————————–

Στα κάτι παραπάνω από 20 δισ. ευρώ, που προστέθηκαν στις ιδιωτικές καταθέσεις την περίοδο της πανδημίας, επενδύει – πέραν των άλλων – η κυβέρνηση για το προσδοκώμενο boost στην κατανάλωση. Πότε; Μέσα στο καλοκαίρι. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κόσμος «σκασμένος» από τις απαγορεύσεις του προηγούμενου δωδεκαμήνου, «θα βγει», «θα ξεσκάσει» και «θα καταναλώσει»…

————————

Το Υπερταμείο που έχει καινούργιο management team και νέα μέλη στο Δ.Σ θα άξιζε κάποια στιγμή να ασχοληθεί και με την αξιοποίηση άυλων περιουσιακών στοιχείων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται και ανήκουν στην κληρονομιά του Πολιτισμού. Άλλωστε, υπάρχει και η παρακαταθήκη του  Mr. PSI ή αλλιώς, Robert C.Apfel. Μάλιστα, σε ένα μεγάλο βαθμό οι ιδέες του υπάρχουν στη μελέτη του ΙΟΒΕ με τον γενικό τίτλο «Η επίδραση στην Ελληνική Οικονομία από την αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»( ΙΟΒΕ, “Η Ελληνική Οικονομία” τεύχος 04/12, σελ.111 http://iobe.gr/docs/economy/ECO_Q4_12_REP_GR.pdf  ).

Στην εποχή μας, όπου οι ομολογιακές εκδόσεις – ειδικά αν είναι «πράσινες»- έχουν «πέραση», μια έκδοση με ομόλογα που θα ακουμπούσαν την πολιτιστική μας παράδοση δεν θα ήταν κακή ιδέα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories