Σήμερα, εκτός απρόοπτου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της «Άκτωρ Παραχωρήσεις» με την οποία ζητά να της επιτραπεί η συμμετοχή στην τελευταία φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Ένας διαγωνισμός που μοιάζει με πολυετές σήριαλ… αφού μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει στερώντας από έναν στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα πολύτιμες επενδύσεις. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σχεδίαζε τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κι ενώ προκηρύχθηκε πριν τέσσερα χρόνια εντούτοις πλειάδα εμποδίων και δικαστικών προσφυγών πάνε την έκβαση του διαγωνισμού όλο και πιο πίσω.

Το τελευταίο, λοιπόν, επεισόδιο που παίχτηκε, ήταν η προσφυγή την 1η Απριλίου της «Άκτωρ Παραχωρήσεις» στο ΣτΕ ζητώντας να της επιτραπεί να υποβάλλει δεσμευτική προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική της Ελλάκτωρ έχασε το σχετικό δικαίωμα, βάσει των όρων του διαγωνισμού, καθώς αποχώρησε ο εταίρος της, η ισπανική Roadis. Και αποχώρησε, σύμφωνα με τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου, αφού είχε παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία (10 Μαρτίου) για την γνωστοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ ενδεχόμενων μεταβολών στα υποψήφια κοινοπρακτικά σχήματα.

Το ΣτΕ, την 1η Απριλίου απέρριψε το αίτημα της «Άκτωρ Παραχωρήσεις» για την έκδοση προσωρινής διαταγής και όρισε δικάσιμο των ασφαλιστικών μέτρων για την 10η Μαίου (δηλαδή σήμερα).

Εντούτοις το ΤΑΙΠΕΔ δεν προχώρησε στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες που κατέβηκαν κανονικά στον διαγωνισμό, καθώς οι νομικοί σύμβουλοι γνωμοδότησαν την παύση των σχετικών διαδικασιών της αποσφράγισης των προτάσεων μέχρι την εκδίκαση και των ασφαλιστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές έδωσαν οι κοινοπραξίες:

1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A και

2. VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESIONES S.A.S. – MYTILINEOS – ΑΒΑΞ Α.Ε.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν το ΣτΕ θα εκδώσει σήμερα την απόφαση ή θα ορίσει άλλη ημερομηνία.

Αλλά και σήμερα να εκδοθεί, το ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς θα αναμένει να λάβει στα χέρια… του την απόφαση και ανάλογα με αυτή να πράξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις