Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι «άνοιξε» το παράθυρο για εγκρίσεις των εθνικών σχεδίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε σε πληρωμές προκαταβολών εντός του Ιουλίου και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν σχεδιάζει μέσα στον Ιούνιο τις κοινές εκδόσεις ομολόγων.

Ανέφερε ότι 14 κράτη – μέλη έχουν υποβάλλει τα εθνικά σχέδια τα υπόλοιπα θα ολοκληρωθούν έως τέλος Μάϊου, και για το ελληνικό ανέφερε ότι υποβλήθηκε δεύτερο και πως είναι συμβατό με τους βασικούς πυλώνες. Αναφερόμενος στο ελληνικό αναπτυξιακό πλάνο είπε πως η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει και δάνεια και επιχορηγήσεις.

Τόνισε ότι η δημοσιονομική στήριξη είναι απαραίτητη να συνεχιστεί και χαρακτήρισε σημαντικά τα ποσά ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από τη μία υπάρχει η πραγματικότητα των υψηλών αποταμιεύσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως το άλλο μέρος της πραγματικότητας είναι ότι πολλοί κλάδοι έχουν επηρεαστεί πολύ από την κρίση, όπως μεταφορές, τουρισμός κλπ.

Υπογράμμισε ότι πολύ σημαντική η ανταπόκριση της ευρωπαϊκής ένωσης και ότι ανάκαμψη θα έρθει όταν ολοκληρωθεί και η καμπάνια του εμβολιασμού, ενώ και οι καταθέσεις θα ωθήσουν τις οικονομίες. Παρά τις καταθέσεις, όπως είπε, τα μεσαία-χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι έχουν πληγές που θα παραμείνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί «και πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες