Αν και η Apple σχεδιάζει η ίδια ένα σημαντικό αριθμό υπό-συστημάτων για το iPhone, περιλαμβανομένου και του επεξεργαστή, εντούτοις για τα μόντεμ των συσκευών της εξακολουθεί να στηρίζεται σε σχεδιάσεις άλλων κατασκευαστών.

Άλλωστε αυτό ακριβώς το ζήτημα υπήρξε το κεντρικό θέμα «ομηρικών» νομικών μαχών ανάμεσα σε Apple και Qualcomm: η Apple θεωρεί ότι ο προμηθευτής της χρεώνει δυσανάλογα για τη χρήση ευρεσιτεχνιών τεχνολογίας, ανάμεσα σε άλλα επιμέρους ζητήματα. Από την πλευρά της η Qualcomm κατηγορεί την Apple ότι δεν πληρώνει όσα θα έπρεπε.

Προσωρινά, οι δύο πλευρές, νομικά τουλάχιστον, κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό το 2019, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μία πολυετή συμφωνία συνεργασίας που θα έφερνε τα μόντεμ της Qualcomm στις συσκευές της Apple. Ο συγκεκριμένος συμβιβασμός ήρθε την κατάλληλη στιγμή καθώς η Apple χρειαζόταν τότε ένα 5G μόντεμ για τη σειρά των iPhone 12.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ενώ τα σημερινά iPhone «φοράνε» εξοπλισμό της Qualcomm, η εταιρεία επεξεργαζόταν εναλλακτικά σχέδια για το άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι η Apple προχώρησε στην εξαγορά του τμήματος σχεδιασμού και παραγωγής 5G μόντεμ της Intel, κίνηση που κάνει κατά πολύ σαφέστερες τις μελλοντικές κινήσεις του αμερικανικού κολοσσού.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από συνάντηση ανώτερων στελεχών στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, έδρα της Apple, το συγκεκριμένο project χαρακτηρίζεται σαν το επόμενο «στρατηγικό σχέδιο-κλειδί» κατά τρόπο ανάλογο της ανάπτυξης εσωτερικά των SoC (System-on-Chip), αρχικά για τις συσκευές iOS και πιο πρόσφατα για τα macOS. Όλα αυτά αποτελούν επιμέρους τμήματα ενός ευρύτερου σχεδιασμού για πλήρη έλεγχο σε όλο το hardware και software που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν πόσο γρήγορα η Apple θα προχωρούσε σε νέες επιθετικές κινήσεις, σε σχέση με την Qualcomm. Το μόντεμ Snapdragon X55 χρησιμοποιείται στο iPhone 12 και αναμενόταν ότι και τα επόμενα μοντέλα θα χρησιμοποιούσαν επίσης τις κορυφαίες λύσεις μόντεμ της Qualcomm.

Όλα αυτά φαίνεται να αλλάζουν. Ένα σημείωμα προς επενδυτές των αναλυτών Μπλέιν Κέρτις και Τόμας Ο’ Μάλεϊ της Barclays αναφέρει ότι το 5G μόντεμ της Apple θα είναι έτοιμο για τα μοντέλα iPhone που θα κυκλοφορήσουν το 2023. Την κατασκευή των νέων μόντεμ είναι πιθανό να αναλάβει η TSMC, χωρίς να αποκλείεται συνεργασία με τις Broadcom και Qorvo.

Πάντως, το σημείωμα των αναλυτών της Barclays, που αποκάλυψε η ιστοσελίδα MacRumors, αναφέρει ότι ενδέχεται η Apple να μην προχωρήσει τόσο επιθετικά και να επιλέξει να λανσάρει τα δικά της 5G μόντεμ όχι στο iPhone αλλά σε άλλη σειρά συσκευών όπως τα MacBooks. Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιούνταν μία απαίτηση των χρηστών macOS για ενσωματωμένη ικανότητα διασύνδεσης των laptops τους, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να «ικανοποιήσει» σημαντικά μικρότερο αριθμό χρηστών.

Η Apple θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από το γεγονός ότι θα είχε ευκολότερο έργο να προσαρμόσει το μόντεμ σε ένα σασί πολύ πιο ευρύχωρο σε σχέση με το iPhone. Επιπλέον, στο MacBook θα υπάρχει επαρκής τροφοδοσία από τη μεγαλύτερη μπαταρία και διαθέσιμος χώρος για την κεραία, στοιχεία που προφανώς δεν διαθέτει το iPhone.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία