Συνολικά 44 γενικοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ προτρέπουν τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να εγκαταλείψει τα σχέδια της εταιρείας για μία νέα έκδοση της υπηρεσίας διαμοιρασμού φωτογραφιών Instagram, ειδικά για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί συμφωνούν ότι «η νέα εφαρμογή θα μπορούσε να βλάψει την πνευματική υγεία των παιδιών και να υποσκάψει την ιδιωτικότητά τους».

«Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και την ευζωία των παιδιών, τα οποία ακόμη δεν έχουν εκπαιδευτεί να κατανοούν τις προκλήσεις του να έχουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρεται στην επιστολή των εισαγγελέων. Παράλληλα, στην επιστολή σημειώνεται ότι «το Facebook, ιστορικά έχει αποτύχει να προστατέψει την ευημερία των παιδιών μέσα από τις πλατφόρμες του».

Η επιστολή έρχεται να προστεθεί στις φωνές που αντιτίθενται στα σχέδια της Facebook Inc να δημιουργήσει μία έκδοση του Instagram ειδικά για παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, τα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κανονικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στο Κογκρέσο, τον περασμένο Μάρτιο, οι Αμερικανοί νομοθέτες ρώτησαν τον Ζάκερμπεργκ για το project και ουσιαστικά τον πίεσαν να δώσει εγγυήσεις ότι η εταιρεία του θα κάνει περισσότερα για την προστασία των παιδιών. Οργανισμοί που υπερασπίζονται την παιδική ευημερία αλλά και την ιδιωτικότητα έχουν αναφέρει ότι η νέα εφαρμογή θα μπορούσε να συνεισφέρει στην κατάθλιψη, τη μοναξιά και τη σύγχυση των νεαρότερων χρηστών.

Προς το παρόν η εταιρεία βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της εφαρμογής. Στελέχη της Facebook Inc έχουν δηλώσει ότι η εταιρεία θα επιχειρήσει να δώσει στα άτομα προ-εφηβικής ηλικίας στα περισσότερα χαρακτηριστικά που προσφέρει ήδη το Instagram αλλά σε συνδυασμό με ρυθμίσεις γονικού ελέγχου και διαφάνειας.

Το Facebook υποστηρίζει ότι πολλά παιδιά, κάτω των 13 ετών, έχουν ήδη πρόσβαση σε λογαριασμούς του Instagram, ενώ στελέχη υποστηρίζουν ότι η υπηρεσία θα τους δώσει μία εναλλακτική, σύμφωνη με την ηλικία τους. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα πρέπει να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ή να οριστικοποιήσει τα χαρακτηριστικά της που μέχρι τώρα έχει την προσωρινή ονομασία Instagram Youth.

Προηγουμένως, το Facebook είχε λανσάρει την υπηρεσία Messenger Kids, μία έκδοση της υπηρεσίας μηνυμάτων που δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν την επικοινωνία και τις επαφές των παιδιών τους, καθώς επίσης να ορίζουν χρονικά όρια χρήσης της εφαρμογής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία