Μια σύντομη ματιά στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων που αφορούν στην πορεία των αγορών, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι, κυριαρχούν τίτλοι για «ράλι τιμών» και «επίπεδα ρεκόρ».
Μετοχές, κρυπτονομίσματα, κερδοφορίες, τιμές εμπορευμάτων, γεωργικά προϊόντα, καταναλωτικά προϊόντα, συνθέτουν την ειδησεογραφία με τους πηχυαίους τίτλους περί εκρηκτικής αύξησης.

Τα εμπορεύματα καταγράφουν αξιοσημείωτη πορεία, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και η ζήτηση αυξάνεται. Οι τιμές της ξυλείας είναι σε υψηλά επίπεδα, χάρη στην εκρηκτική αύξηση στις κατασκευές, οι τιμές του χαλκού και του χάλυβα έχουν φτάσει επίσης σε ρεκόρ.

Τα γεωργικά προϊόντα δεν εξαιρούνται. Η τιμή του καλαμποκιού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές της σόγιας.

Ακόμη και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το τυρί αυξήθηκαν.

Στη συνέχεια, υπάρχουν καταναλωτικά προϊόντα. Οι τιμές της πάνας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο και δύο σημαντικοί παραγωγοί – οι Kimberly-Clark ( KMB ) και Procter & Gamble ( PG ) – προειδοποίησαν τους πελάτες ότι έρχονται νέες αυξήσεις .

Οι ελλείψεις σε τσιπ υπολογιστή, εν τω μεταξύ, βοηθούν στην αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων και σύντομα θα μπορούσαν να συμβεί το ίδιο και για ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν σημασία μόνο για τον Αμερικανό καταναλωτή.

Οι αυξήσεις των τιμών παρακολοθυούνται στενά από επενδυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι είναι απελπισμένοι να μάθουν: Είναι ένα φαινόμενο που θα περάσει καθώς η χώρα αναδύεται από ένα οικονομικό σοκ μια φορά στη ζωή ή από μια πιο διαρκή τάση που ανασύρει μνήμες του 1970;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εάν η Federal Reserve αρχίσει να πιστεύει ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τον πληθωρισμό, θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ή να μειώσει τις αγορές ομολόγων της νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτό θα πυροδοτούσε ρευστοποιήσεις στα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ανάπτυξης, των οποίων η άνοδος έδωσε τον τόνο για επενδύσεις στην πανδημική εποχή.

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά σαφής ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν με αυτήν την άποψη, ακόμα κι αν παραδέχονται ότι είμαστε σε μία άνευ προηγουμένου περίοδο.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή , κορυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο Laurence Ball του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσαν ότι αναμένουν «αύξηση του πληθωρισμού που είναι μέτρια και προσωρινή» και σημειώνουν ότι οι κρατικές δαπάνες υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν δεν φαίνεται να αποτελούν απειλή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αγορές |

Απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές την τελευταία μέρα της εβδομάδας, καθώς οι αγορές παρακολουθούν την πτώση τιμών στις αγορές εμπορευμάτων, ενώ προσπαθούν να αφομοιώσουν τα πρόσφατα αρνητικά νέα που τους επιφύλαξε η FED.

Ράλι πληθωρισμού λόγω ακριβότερου πετρελαίου – Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης
Αγορές |

Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στον πληθωρισμό - Στο +40% από τις αρχές του έτους

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας οι τιμές του μαύρου χρυσού - Σημαντική άνοδος στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης - Φόβοι για επικείμενη αύξηση και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης